ODUŽUJEM SE ONIMA KOJI SU OBASJAVALI MOJ ŽIVOT: Matija Bećković potpisivao zbirku "Onamo namo" na štandu "Novosti" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 12. 2021. u 18:17 >> 19:41

SVOJE najnovije portrete i pesme, kako stoji u podnaslovu njegove nove knjige "Onamo namo", potpisivao je u sredu Matija Bećković na Sajmu, čitaocima koji su posetili štand izdavača, Kompanije "Novosti".

ОДУЖУЈЕМ СЕ ОНИМА КОЈИ СУ ОБАСЈАВАЛИ МОЈ ЖИВОТ: Матија Бећковић потписивао збирку Онамо намо на штанду Новости  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

- Kralj Nikola napisao je "Onamo namo", ali to njegovo "onamo" više je "ovamo", dok je moje "onamo" - sasvim onamo - rekao nam je Matija povodom naslovne pesme, koja nosi isto ime kao ona čuvena "srpska Marseljeza", vidovdanska himna koju je spevao knjaz Nikola Petrović, odnosno kralj Nikola I.

Uz prethodne dve knjige objavljene u izdanju "Novosti", crvene "100 mojih portreta" i plave "Mojih 80", "Ovamo onamo" se nadovezuje sa svojim beli(časti)m tvrdim povezom (inače, osim što zaokružuje trobojku, sadrži i pesmu "Trobojka"), a Bećković veli da taj raspored "crveno - plavo - belo" po sebi dovoljno govori. Sve tri je ilustrovao Predrag Dragović.

- Kao i prethodne dve, i ova je zbirka neka vrsta moje autobiografije o drugima - navodi pesnik. - Imao sam sreće da poznajem, i živim sa, budem savremenik nekima od najznačajnijih ljudi našeg vremena. Oni su obeležili i moje pesništvo i moj život, obasjali ga svojom dubinom i dobrotom, i na ovaj način ja im se odužujem.

Posle sto(tinak) pesničkih portreta iz 2018. te onih osamdeset(ak) iz 2019, proteklu je pandemijsku godinu obeležila pauza - ali samo izdavačka. Poeta je za sve to vreme, otkriva nam, radio punom parom:

- Sve pesme nastale su "tokom korone", mnogo sam više radio i stvarao u tim vanrednim okolnostima, nego što sam ikada u redovnim vremenima.

Osim mnoštva posveta ljudima koji su ostavili trag u njegovom životu i delu, te Crne Gore i Kosova kao motiva koji su protkani i kroz prethodne zbirke, Bećković je veliki broj stihova posvetio i aktuelnim zbivanjima i događajima koji menjaju svet. Osim pesme pod nazivom "Korona", u novoj se zbirci može naći i ona naslovljena "Nevid 19", koja peva o nemoći velesila, onih sveznajućih i svemogućih, neustrašivih i naoružanih da usmrte sve vidljivo i poznato - pred nevidljivim neprijateljem.

- Primećujem kako je korona pravedna - kaže u svom stilu Matija. - Uopšte nije pravila razliku između malih i velikih naroda. Malo mi je, ipak, sumnjiva jer nisam primetio da je pogodila ijednog političara, ali dobro, još ima vremena da se popravi.

Pored te "pravednosti" koja može da navede, kao u njegovoj pesmi, na pomisao da ima Boga i pravde na svetu, Bećković nije siguran da virus, pandemija i sve što su oni doneli i nose mogu preterano da promene stvari, da donesu novo namesto ustaljenog starog, jer kako kaže, "uvek se ono staro iznova javlja, pod novim imenom".

KNjIGA O PUPINU

AUTOR popularnih farsi, pisac Radoslav Lale Pavlović, koji je u izdanju "Novosti" upravo objavio knjigu o velikom naučniku "Pupin, lovac na zvezde", u četvrtak od 15 časova potpisivaće primerke čitaocima na štandu naše kompanije.

U petak u isto vreme, svoju knjigu o počivšem patrijarhu Pavlu, "Evo čoveka", potpisivaće na štandu kompanije "Novosti" protođakon Ljubomir Ranković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024