PREMIJERNI "GARDEROBER": Na sceni Šabačkog pozorišta čuveni komad Ronalda Harvuda, u režiji Miška Milojevića

V.V.S.

13. 12. 2021. u 15:00

U ŠABAČKOM pozorištu privode se kraju probe "Garderobera" Ronalda Harvuda, u režiji Miška Milojevića: prvo izvođenje (u prevodu Đorđa Krivokapića) je 22.decembra.

ПРЕМИЈЕРНИ ГАРДЕРОБЕР: На сцени Шабачког позоришта чувени комад Роналда Харвуда, у режији Мишка Милојевића

Šabačko pozorište

- "Garderober" Ronalda Harvuda napisan je sa mnogo duha, tragikomičnih elemenata i ironičnih opaski. Međutim, ono što je važno i što ga čini jednim od najboljih dela britanske dramske književnosti druge polovine 20. veka je činjenica da se ne zadovoljava anegdotskim pristupom fenomenu backstage-a već otkriva neke druge, mnogo ozbiljnije, višeslojne teme koje zadiru u život umetnika i čoveka uopšte - ističe reditelj Miško Milojević.

Radnja "Garderobera" odvija se tokom januarske noći 1942. godine u jednom engleskom provincijskom pozorištu gde se, pod pretnjom stalnih nemačkih vazdušnih napada, šekspirijanska trupa, pod vođstvom ostarelog glumca- upravnika Sera, sprema da odigra 227. predstavu "Kralja Lira". Uz sve nedaće koje su ih zadesile, (počev od nervog sloma glavnog aktera za koga se ne zna da li će biti u stanju da odigra predstavu), uz ogromno angažovanje Normana, Serovog vernog i nezamenjivog garderobera i pratioca, predstava se uspešno završava.

- Osovinu komada čini odnos Normana i Sera, garderobera koji često u svom nastojanju da povrati Sera u život podseća zapravo na Ludu kralja Lira i to dvojstvo Ser - Lir i Norman - Luda daje posebnu dimenziju ovoj drami - objašnjava reditelj. - Svi likovi "Garderobera" neostvareni su do kraja. Razapeti su između ambicija, htenja, nadanja i svesti o sopstvenoj ograničenosti i kako se komad odvija, u žanrovskom smislu, menja se od tragikomedije do drame sa ozbiljnim tragičnim aspektima.

Igraju Vladimir Milojević, Aneta Tomašević,Deana Kostić,Ivan Tomašević, Kristina Pajkić,Ljubiša Barović, Miloš Vojnović, Slobodan Petranović - Šarac,Siniša Maksimović, Veljko Eraković, Mirjana Božanić i Jelena Ivetić.

Scenograf je Miroslava Andrejević, kostimograf Selena Mladenović, kompozitor Božidar Obradinović, dok je dizajn plakata i programa uradio Dušan Arsenić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije