"KEKEC" VRAĆEN, TITOVA KOLA - NISU: Jugoslovenska kinoteka predala slovenačkom arhivu negative 13 ostvarenja

M. A. K.

09. 12. 2021. u 09:25

NA otvaranju sedme revije "Dani slovenačkog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci, u sredu počete delom "Doviđenja u sledećem ratu" Žike Pavlovića (snimljenim u slovenačkoj produkciji), simbolično je organizovana primoredaja 13 originalnih traka slovenačkih ostvarenja, o čijem vraćanju u "deželu" se već nekoliko godina vode pregovori dve države.

КЕКЕЦ ВРАЋЕН, ТИТОВА КОЛА - НИСУ: Југословенска кинотека предала словеначком архиву негативе 13 остварења

Arhiva

Tako su se filmovi, među kojima je najpopularniji "Kekec", više puta našli "na stolu", tokom bilaterarnih pregovora: između ostalog, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Slovenije, na Brdu kod Kranja, početkom 2018, kao i potom održanih susreta tada aktuelnih ministara kulture, Vladana Vukosavljevića i njegovog slovenačkog kolege Antona Peršaka. Dve vlade odlučile su da se formira zajednička radna grupa "koja će se baviti nerešenim pitanjima u vezi sa procesom sukcesije".

Pored slovenačkih filmova pohranjenih u Kinoteci, trebalo je da se bavi i zahtevom za vraćanje umetničkih dela slovenačkih autora iz naših muzeja, ali i luksuznim voznim parkom od 15 automobila, pozajmljenim na pet godina iz Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" i nikad vraćenim. Ovaj fond, nije mogao da uđe u sukcesiju, jer je ugovor o pozajmici sa Tehničkim muzejom Slovenije, istekao u januaru 1991, dok je još postojala zajednička država, a ondašnji direktor Memorijalnog centra, poslao zahtev da se automobili vrate.

Iako je slovenačka strana tokom pregovora isticala da su i filmovi iz Kinoteke ušli u sukcesiju, kako je "Novostima" potvrđeno, nije pravno osnovano, a Ljubljani će biti vraćeni na osnovu sporazuma između Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke. Na ime ležarine za godine posle raspada SFRJ, Slovenci su, kako smo nezvanično saznali, uplatili našoj kulturnoj ustanovi 44.000 evra. Tako će "Kekec" i ostala ostvarenja, sada moći nazad kući, a kada će Titove limuzine stići u Beograd, i gde su se "zaglavile", u sredu nismo dobili zvanične odgovore ni od ministarstava kulture niti spoljnih poslova.

Arhiva

NITRATNI ORIGINALI

JUGOSLOVENSKA kinoteka je od 1968. na osnovu dogovora o depozitu sa "Triglav filmom", čuvala originale tih dela, jer u Sloveniji, u to vreme nije postojao odgovarajući prostor za skladištenje nitratnih traka. Reč je o delima koja Slovenci smatraju delom svoje kulturne baštine - "Na svoji zemlji", "Trst", "Kekec" (na slici), "Jara gospoda", "Svet na kajžarju", "Dobri stari pianino", "Dobro morje", "Akcija", "Veselica", "Ti loviš", "Naš avto", "Tri četrtine sonca" i "Balada o trobenti in oblaku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)