KANDIDATE ODREDILA MATEMATIKA: Predlozi za nacionalna priznanja za likovne i primenjene umetnike

M. KRALj

02. 12. 2021. u 16:00

U IZBORU kandidata ULUS-a i SULUV-a za priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, kako tvrde u ovim esnafskim, reprezentativnim udruženjima, nije bilo umetničkih sloboda i ličnih uverenja, već - čiste matematike.

КАНДИДАТЕ ОДРЕДИЛА МАТЕМАТИКА: Предлози за национална признања за ликовне и примењене уметнике

Foto Fotodokumentacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Prema njihovom računu, na prvom mestu liste od tri predloga Ministarstvu kulture i informisanja, za nagradu, koja je novčani dodatak penziji, nalazi se slikar Aleksandar Cvetković, sa 605 bodova, a slede ga slikar Jovan Rakidžić (390 bodova) i grafičar Slobodan Knežević (295 bodova).

Naime, tročlane komisije Umetničkog saveta ULUS-a (Nataša Kokić, Sanja Tomašević i Danilo Prnjat) i Programskog saveta SULUV-a (Bosiljka Zirojević, Bojan Novaković i Jovanka Ulić) i jedan nezavisni kritičar umetnosti (Lav Mrenović), na zajedničkom sastanku su primenili pravilnik o bodovanju nagrada, koji su prethodno usvojili Upravni odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije, a i Predsedništvo Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Prema njemu su bodovali ukupno 19 prijava likovnih stvaralaca (od čega samo tri umetnice). Tako je nastala bodovna lista nagrada, za koje su kandidati dostavili uverenja.

Aleksandar Cvetković, Foto Z. Jovanović

Pored propisana tri imena, koja je prema pravilniku o dodeli nacionalnih priznanja dužna da dostavi, stručna komisija udruženja iz oblasti likovne umetnosti, naročitu pažnju Ministarstvu kulture i informisanja skrenula je na još tri umetnika - Balinta Sombatija, Zorana Popovića i Miliju Belića.

- Svi navedeni kandidati ostvarili su značajna dostignuća u polju likovne umetnosti i predstavljaju autore čiji je značaj nesporiv u istoriji domaće i međunarodne umetnosti 20. veka - piše u obrazloženju komisije, koja je biografije kandidata prosledila Ministarstvu.

Jugoslav Vlahović, Foto Z. Knežević

U oblasti primenjene umetnosti i dizajna predloge su zajednički dale komisije ULUPUDUS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i UPIDIV-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine).

Od tridesetak umetnika-penzionera, koji su konkurisali, od članova ULUPUDUS-a, izabrani su ilustrator i karikaturista Jugoslav Vlahović i akademska slikarka i dizajnerka Ivanka Jevtović, a iz UPIDIV-a, umetnički fotograf Rajko Karašić.

ARHITEKTE

ULUPUDUS je pored rada u komisiji sa UPIDIV-om, imao svoje članove i u telu sa Udruženjem arhitekata. Iz arhitektonske struke pred komisiju Ministarstva kulture upućeni su predlozi za Mustafu Musića (na slici), Vasilija Milunovića i Svetislava Ličinu.

Foto M. Anđela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a