"MALI FORMAT" U "SINGIDUNUMU": Istina izbrušena na majušnom platnu

M.A.K.

30. 11. 2021. u 17:09

TRADICIONALNA izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDUS-a "Mali format" objedinila je radove 59 umetnika iz različitih sekcija i obišla devet gradova Srbije, a u sredu, 1.decembra, biće otvorena i u beogradskoj galeriji "Singidunum" (Knez Mihailova).

МАЛИ ФОРМАТ У СИНГИДУНУМУ: Истина избрушена на мајушном платну

Božo Šekularac Selfie with comb

Na svečanom otvaranju biće dodeljena nagrada radu koji je tokom prethodne godine osvojio najveći broj glasova publike u Velikoj Plani, Arilju, Paraćinu, Jagodini, Despotovcu, Ivanjici, Staroj Pazovi i Kruševcu.

- Slike malog formata koje se izlažu kao zasebna kategorija, mogu da izazovu snažan utisak kod gledalaca, jer platna rađena u malim razmerama ostvaruju pojačanu intimnost - ističe u tekstu koji prati ovogodišnju postavku Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti.

-  Posmatrač postaje intenzivno svestan svog prostora, kao i prostora na slici. Gledajući ove slikarske zabeleške, istovremeno se stvara jedan lirski momenat i kontradiktorni osećaj blizine i daljine. Slikanje u malom formatu podrazumeva ulogu svedoka i sposobnost da umetnik istinito beleži opaženi svet oko sebe - to je istina izbrušena osećajem, zabeležen lirski momenat majušnog platna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu