GRAN-PRI ZA "VEO" DUNJIĆ: Bijenale "U svetlosti Milene" u Požarevcu

D. N.

05. 11. 2021. u 22:12

SLIKA "Veo" Vladimira Dunjića osvojila je Gran-pri na 18. Bijenalu "U svetlosti Milene", koje je danas, na dan 112. rođendana slavne slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945), otvoreno u njenoj galeriji u Požarevcu.

ГРАН-ПРИ ЗА ВЕО ДУЊИЋ: Бијенале У светлости Милене у Пожаревцу

Foto D. N.

Drugo i treće mesto osvojile su dve umetnice - Selena Vicković, za sliku "Maca sa repom - Plavokosa" i Ana Cvejić, autorka rada "Budućnost".

Odluku o njihovom izboru doneo je tročlani žiri u sastavu: pobednik prethodnog bijenala, akademski slikar Vladimir Pajević, i istoričari umetnosti Ana Milošević i Violeta Tomić.

- Na nekim Mileninim slikama uočio sam masku, pa sam nju uzeo kao temu ove izložbe. Maska je aktuelna ne samo kao predmet, zbog epidemije i zagađenja, već i kao simbol otuđenja čoveka - rekao je selektor bijenala, Sava Stepanov.

Po njegovom izboru, na ovogodišnjoj takmičarskoj izložbi učestvovalo je 17 umetnika iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Kanade. Oni su izložili po dva svoja rada u različitim tehnikama, koje ljubitelji umetnosti mogu pogledati do 30. novembra. Bijenale posvećeno Mileni Pavlović Barili ustanovljeno je 1962. godine, pod nazivom "San i mašta", a današnje ime dobilo je 1983. godine. Osim organizovanja ove umetničke manifestacije, Požarevljani su u čast svoje slavne sugrađanke postavili i njenu bistu u Sunčanom parku.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri