ZAŠTO SU MUMIJE NADŽIVELE EGIPAT? Treća sezona dokumentarnog serijala "Izgubljena blaga Egipta"

V. N.

29. 10. 2021. u 10:26

ONO što je sezona lova za okorele zaljubljenike u tradicionalan lov, to je sezona iskopavanja u Egiptu za predane timova arheologa spremnih da pod užarenim saharskim peskom "izrone" plen života.

ЗАШТО СУ МУМИЈЕ НАДЖИВЕЛЕ ЕГИПАТ? Трећа сезона документарног серијала Изгубљена блага Египта

Foto Nacionalna Geografija

U trećem ciklusu dokumentarnog serijala "Izgubljena blaga Egipta", koji na kanalu Nacionalna Geografija počinje 6. novembra (subotom od 22.00) - ulov je nikad bolji. Otkrića u novih osam epizoda nižu se na svakom koraku, a svako sledeće baca novo svetlo na tajne ove drevne civilizacije.

U novom serijalu arheolozi su na tragu misterijama egipatskih grobnica, a njima za vratom, kao nikada do sad, "diše" uvek budno oko kamere. Gledaoci će ovog puta imati priliku da zavire u svaki, najskriveniji hodnik, otkrivajući tajne za koje do sada nije znao niko na svetu.

Arheolozi tragaju za dokazima koji bi objasnili mumifikaciju, jednu od najvećih misterija drevnog Egipta. Istražuju ostatke, najstarije mumije ikada pronađene, i ulaze u netaknutu grobnicu, kako bi saznali na koji je način mumificiranje opstalo, uprkos propasti egipatske civilizacije. U međuvremenu, pronalazak neočekivane grobnice pune kostura otkriva kako su obični građani Egipta pokušavali da dođu do zagrobnog života.

Saznaćemo zašto je Tutankamon imao najmanju grobnicu od svih faraona. U tunelima Keopsove piramide pronaći ćemo faraonski sarkofag čiji se trag izgubio pre 4000 godina. Otkrivši grobnicu-riznicu Ramzesovih generala, u podnožju piramide ovog vladara, videćemo na koji način je čuveni faraon stekao svoju moć i popularnost. Mumifikacija i njen opstanak i nakon pada moćnog Egipta jedna su od glavnih tema treće sezone.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna