MENUET U ŠEJTANOVIM PAPUČAMA: Roman Milkice Miletić o životu koji je doskočio istoriji

D.B.M.

26. 10. 2021. u 19:39

MENUET je ples koji se igra(o) bez dodirivanja plesača. Tom plesu sličan je roman "Menuet u šejtanovim papučama" Milkice Miletić, koja nas u svojoj uvodnoj napomeni, citirajući Hakslija, opominje da nas istorija ničemu nije naučila, jer "karakteri i naravi čine tkanje portreta varoši".

МЕНУЕТ У ШЕЈТАНОВИМ ПАПУЧАМА: Роман Милкице Милетић о животу који је доскочио историји

FOTO: Promo

Na istorijskoj tapiseriji, barokni Čačak blista kao broš. Atmosfera večite podeljenosti plodno je tle na kojem cvetaju uhođenja i špijuniranja i nižu se tajanstvena ubistva. U varoši podeljenoj između Turske i Austrougarske, dočekuje nas galerija neobičnih likova, među kojima je i pukovnik Nojberg,odbegli mladoženja, koga sustiže njegova raskošna nevesta frau Eliza,donoseći mu u znak pomirenja klavsen, tadašnje čudo moderne Evrope.

Preko granice, na turskoj strani, Mustafa-paša, uhoda i ubica, zuri u Čačak, ne prestajući da sanja kako da ga ponovo osvoji... Kao što su dve carevine, turska i austrijska, par u ovom menuetu, tako su njegovi plesači i istorija i intimni mikrokosmos pojedinca. U ovom menuetu učestvuju još i dokumenta, mape i neporecivi ishodi vremena, kao jedan, te svi ostali začini života: mitovi, vrline i slabosti, snovi i požrtvovanja, odanost i ljubav, ali i sklonost ka nepočinstvima, kao drugi plesač.

U gradu podeljenom, ali uprkos tome celovitom, u kojem život pronalazi bezbroj načina da doskoči istoriji, dešavaju se i mnoge ljubavi, opisane sa snažnom i iznenađujuće autentičnom dramskom i poetskom izuzetnošću, a njegovo sazvežđe sačinjavaju svi prostori od potleuše usmrćenog skeledžije, preko harema i ženskih spavaćih soba, groblja, mirisnih, ucvetalih obala Morave, do bogatih kočija i otete kuće iz koje odjekuje muzika s klavsena...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)