CENTAR EVROPSKOG KULTURNOG ŽIVOTA U 2022: Novosađani predstavili program za godinu titule Evropske prestonice kulture

S.BAJIĆ

26. 10. 2021. u 16:16

GODINA titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počeće programskim lukom „Doček”, čiji je vrhunac svečano otvaranje 13. januara 2022. godine, multimedijalnom predstavom „Zeniteum 2022”, reditelja Dragana Živadinova, koja kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke, Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

ЦЕНТАР ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ ЖИВОТА У 2022: Новосађани представили програм за годину титуле Европске престонице културе

Foto: NSEPK

To potvrđuju u Fondaciji „Novi Sad EPK“ i ističu da iduće godine upriličiti više od 1.500 kulturnih događaja, uz učešće oko 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika.

- Manifestaciju otvaranja obeležiće nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena”, kao i izložbe, koncerti i performansi na više od 50 lokacija u gradu od 12. do 15. januara. Prethodno će, 31. decembra ove godine, biti izvedena predstava „Tesla izumetnik”, SNP-a, na Trgu slobode, odakle će krenuti i povorka festivala svetla „Tesla– svetlosna galerija” sve do Petrovaradinske tvrđave, 31. decembra i 1. januara, gde će biti brojni koncerti– kaže Milana Milovanov iz „NS EPK“.

Godina titule proteći će u osam programskih lukova, od kojih „Seobe”, počinju na Dan grada Novog Sada, 1. februara i traje do 20. marta 2022. godine, operom SNP-a „Vladimir i Kosara”, i dve velike izložbe, koje prvi put na jedinstven način pričaju o istoriji Novog Sada. Sledi „Budućnost Evrope” od 20. marta do 15. maja, programima od dece i mladih i za decu i mlade uz četiri pozorišna festivala i pozorišnim trupama iz 20 zemalja. Žensko stvaralaštvo promovisaće programski luk „Heroine” od 16. maja do 12. juna a „Tvrđava mira”, od 17. juna do 17. jula i „Dunavsko more”, od 22. jula do 21. avgusta proteći će uz sadržajan filmski program, izložbe i ekološki pristup za kulturno nasleđe Dunava.

Foto: NSEPK

- „Kaleidoskop kulture”, programski luk koji kontinuirano već četiri godine realizujemo, biće održan od 1. septembra do 7. oktobra, a predstaviće programe kao što su opera „Karmen”, Bijenale scenskog dizajna u saradnji sa Praškim kvadrijenalom, izložbu „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svestka rata”, Festival kamerne muzike Novosadskog duvačkog kvinteta u Irigu, Sremskim Karlovcima i Kulturnoj stanici Liman... i tradicionalni Korzo na Bulevaru Mihajla Pupina- kaže Milovanov.

Programski luk koji se bavi alternativnim pokretima u kulturi, „Druga Evropa”, od 8. oktobra do 27. novembra obeležiće izložba „Uroš Predić za sve“ u Galeriji Matice srpske, jedinstven pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergija”, filmski festival „Merlinka”, izložba stripa „Od Nevena do Betmena”, multimedijalne izložbe „Suba: Novi Sad” , „Romski umetnički forum...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NOVOSTI U ISTANBULU: Klanjanje u hrišćanskim svetinjama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu