APIS I ALEKSANDAR: Roman o dvojici vršnjaka koji su obeležili modernu istoriju Srbije

D. B. M.

25. 10. 2021. u 14:51

U NOVOM romanu "Apis i Aleksandar" Nenad Novak Stefanović piše o dvojici vršnjaka koji su obeležili modernu istoriju Srbije. Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, ova knjiga otkriva koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

АПИС И АЛЕКСАНДАР: Роман о двојици вршњака који су обележили модерну историју Србије

Laguna

Pored dvojice protagonista, roman se posebno osvrće i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima.

Ne samo da je pouzdani vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903, ovaj roman i uveliko razbija ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.

- Ovo je roman-dokument - rekao je autor. - Sve što je u njemu izneto je tačno, to su provereni istorijski podaci iz javnih i privatnih arhiva, svedočenja naslednika znamenitih ličnosti, kao i iz memoarskih knjiga. Tako da je to hibridni žanr. Pisao sam ga kao triler u kojem se već na početku zna ubica. Tim pre je to izazov za pisca - kako da održi napetost kada se zna ishod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!