"RAŠKI MOZAIK" I "METOHIJSKO POJANJE": Počeo 88. Vukov sabor u Loznici i Tršiću

V. M.

14. 09. 2021. u 05:00

U VUKOVOM domu kulture u Loznici, po tradiciji, "Himnom Vuku" Stevana Mokranjca, u izvođenju Grupe pevača KUD "Karadžić",počele su priredbe ovogodišnjeg 88. Vukovog sabora, čiji je organizator Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

РАШКИ МОЗАИК И МЕТОХИЈСКО ПОЈАЊЕ: Почео 88. Вуков сабор у Лозници и Тршићу

Foto V. Mitrić

Svetkovine ove najastarije i najveće kulturne manifestacije kod Srba, svečano je otvorenim proglasila Slavica Trifunović,pomoćnica ministra za kulturu i informisanje, a pozdravnu reč u ime domaćina i organizatora uputila je mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici.

Za početak saborovanja na sceni Vukovog doma kulture izvedena su dva klavirska koncerta "Metohijsko pojanje" i "Raški mozaik",kompozitora akademika Svetislava Božića, rođenog Lozničanina, u izvođenju Filharmonije mladih "Borislav Pašćan", čiji je dirigent bio Đorđe Pavlović, a pijanista Aleksandar Sinčuk.

Programi saborovanja traju do nedelje, kada je završna svečanost na letnjoj pozornici kraj Žeravije, gde će, ove godine, posle pozdravne reči gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića, besediti profesor dr Aleksandar Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri