KULTURNI MOZAICI: Završeni jubilarni 40. "Matićevi dani" u Ćupriji

Z. Gl.

14. 09. 2021. u 06:07

PESNIK Kosta Kosovac (24) iz Beograda ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Matićev šal" za zbirku pesama "Džemperi za kamenje" (SKZ).

КУЛТУРНИ МОЗАИЦИ: Завршени јубиларни 40. Матићеви дани у Ћуприји

Foto Z. Gligorijević

Za nagradu koja nosi ime pesnika, romanopisca, esejiste, slikara, akademika, profesora i jednog od pokretača nadrealizma u Srbiji Dušana Matića, koja se dodeljuje najboljem mladom piscu do 27 godina za prvu objavljenu zbirku pesama, konkurisali su autori 33 zbirke pesama.

Najbolje delo s ovogodišnjeg likovnog konkursa "Matiću u čast", koji raspisuje Muzej "Horeum Margi Ravno" je "Anihilacija" Jovane Mitrović, likovne umetnice iz Vranja. Nagradu je prvi put dobila grafika.

U okviru "Matićevih dana" u ćuprijskom Muzeju otvorena je izložba 23 rada petnaestoro umetnika, čiji su radovi zadovoljili propozicije konkursa. Na Gradskom trgu otvorena je izložba fotografija "Sećanja" sa "Matićevih dana" održanih tokom prethodne četiri decenije, održan je okrugli sto "Dušan Matić danas", a održana su i druga brojna kulturna dešavanja, jer se, prema oceni direktorke Narodne biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji Ljiljane Đorđević, i "raznolikost Matićevog kulturnog izraza može posmatrati kao kulturni mozaik".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)