CRVENA JE BOJA PRKOSA, BORBE I UZBUNE: Tri dana performansa Branka Miliskovića u okviru projekta "Transfiguracije (Preobraženje)"

M. A. K.

01. 09. 2021. u 11:26

NI skulptura, ni crtež, film, glas, kabare, opera... - ništa kao performans, prema mišljenju Branka Miliskovića, nije tako blisko pojmu "totalne umetnosti".

ЦРВЕНА ЈЕ БОЈА ПРКОСА, БОРБЕ И УЗБУНЕ: Три дана перформанса Бранка Милисковића у оквиру пројекта Трансфигурације (Преображење)

Performas Branka Miliskovića / Foto V. Opsenica

Umetnik koji je kao stipendista holandske vlade diplomirao na Kraljevskoj akademiji u Hagu, a potom master diplomu stekao u Hamburgu, performanse je izvodio u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji, od večeras će još jedan svoj poduhvat predstaviti rodnom Beogradu, i to tri dana zaredom.

- Nakon prošlogodišnje samostalne izložbe i performansa "Obmane" u "Podrum" galeriji KCB, sredinom novembra, u piku pandemije virusa korona, nastao je, za mene jedan veoma neprijatan period vakuuma, u kojem se ništa nije dešavalo, osim suve administracije, sve dok Dejanu Vasiću, kustosu i uredniku likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nisam predložio veoma zahtevan i izazovan projekat: performans koji bi trajao tri dana po tri sata - objašnjava umetnik kako je nastao rad "Transfiguracije (Preobraženje)".

Reč je zapravo o tri različita performansa koje je već izvodio internacionalno, ali su sada "u novom ruhu, pod novim krovom, zajedno, u punom intenzitetu". Prve večeri je na programu "Pasija - stradanje odnosno strast", performans koji je prethodno izveden na izložbi u bioskopu "Balkan" i u Njujorku. Tokom performansa autor tri sata hoda preko označenih grobnih parcela, peva prve tri strofe himne "Stabat Mater", oplakujući ljudsko stradanje.

Drugoga dana predstaviće "Metamorfozu", koja je pod nazivom "710196" originalno izvedena u The Tank teatru na Brodveju, a potom i na otvaranju prošlogodišnje izložbe u KCB-u: tokom tri sata nago telo postavljeno je na stolu, a publika oko njega obilazi. Za finalni, treći dan predviđen je "Trijumf", koji je pod imenom "Dan prkosa" (The Day of Defiance), izvođen u Briselu, Moskvi i Aberdinu: umetnik stoji na stolu, i tri sata, salutira velikom crvenom zastavom.

- Simbolično, tako objavljuje trijumf nakon stradanja, pobedu života i poziv za borbu - dodaje umetnik. - Crvena kao boja prkosa, boja uzbune visokog stepena. Crvena ne kao komunistički i ideološki politički mandat.

Kustos projekta je Dejan Vasić, dok vizuelni materijal potpisuje fotograf Vladimir Opsenica.

PRATEĆA IZLOŽBA

SVAKE večeri, performansi će trajati od 18 do 21 sat, a publika će moći da uđe i izađe u bilo kom momentu. "Transfiguracije" čini i kratka izložba artefakata, video-projekcija performansa i elemenata koji su ostali nakon izvedenih radova, koja će svečano biti otvorena 6. septembra u 18 časova, a trajaće do 10. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati