INTERVJU Nina Janković: Baba Guba je poput neke vile

MAJA JEŠIĆ

29. 08. 2021. u 10:37

NEZABORAVNA Valerija iz filma i serije "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića, vinula je nadarenu glumicu iz Šapca, Ninu Janković, u glumačke visine.

ИНТЕРВЈУ Нина  Јанковић: Баба Губа је  попут неке виле

Foto Promo

Publika je bila zatečena talentom, zavodljivošću, čarima igre i lepotom mlade glumice. Posle prve važne uloge na velikom platnu, za Ninu, fraza "zvezda je rođena" postala je stvarnost.

Govorili su tada da mlada umetnica blista "sa ekrana", da svojim umećem, slovenskom lepotom u "krupnom kadru" ispuni čitav prostor, da u njoj postoji nešto što hipnotiše. Za ulogu u ovom filmu dobila je nagradu MTV Movie Award za najbolju glumicu. Za Jankovićevu su se širom otvorila vrata magije pokretnih slika, u kojoj je nastavila da pleše s lakoćom, koristeći svoj dar u ulogama koje su usledile.

Darovitost Nine Janković očigledna je u projektima različitih žanrova, od komedije do horora, u kojima se sjajno snalazi. Publika je zavolela i kao Svetlanu i baba Gubu u "Kalkanskim krugovima", Jadranku u seriji "Mama i tata se igraju rata", Jelenu u "Ubicama mog oca". Nina puno snima, ali i stiže da uživa kao mama trogodišnjeg Vukašina i tromesečne Ivanke i supruga Mateje.

* Briljirali ste u seriji "Kalkanski krugovi" igrajući dve uloge - arhitekticu Svetlanu i misterioznu, eteričnu legendu baba Gubu koja se provlači kroz celu priču. Kada su se utisci malo slegli, kakva vas sećanja vežu za ovaj projekat?

- Moram da priznam da mi je to bilo jedno od dražih i uzbudljivijih snimanja. Saznanje da sam trudna u trenutku kad se vozim do seta sa Natašom Ninković i Vojinom Ćetkovićem je predivno, a opet sam osećala i strah, pošto je korona u tom trenutku i dalje bila u jeku. Svi su bili toliko divni i pažljivi, tako da mi je svaki dan na snimanju bio poseban. Predivni predeli Bukulje, Jelovika i Aranđelovca činili su snimanje još magičnijim. Na snimanju smo uvek imali nekog iz ekipe ko živi u Aranđelovcu, tako da su mi dosta pomagali oko akcenta. Trudila sam se da zvuči što prirodnije.

Foto Promo

* Po završetku prve sezone serijala sve ostaje misterija. Da li možete da nam nagovestite kako će se odvijati radnja u drugoj sezoni?

- Volela bih da imam odgovor na ovo pitanje, ali ga, nažalost, nemam. Druga sezona se trenutno piše i svi sa nestrpljenjem čekamo da vidimo šta se desilo sa našim likovima. Zašto Svetlana nije rekla Dejanu da ima verenika, i kako će se razvijati njihova ljubavna priča. Šta će biti sa baba Gubom i da li će nastaviti i dalje da luta Zabranom.

* Žanr je neobičan, miks misterije, horora, trilera. Da li ste i vi osećali uzbuđenje prilikom snimanja kao što su i gledaoci iz epizode u epizodu? Zavoleli su "Kalkanske krugove" i strepeli šta je sledeće što će se dogoditi?

- Dok sam čitala scenario, nije mi bilo baš svejedno. Volim kako Đorđe Milosavljević piše i znala sam da ovo neće biti obična serija. Posle svake epizode su mi stizale poruke oduševljenih prijatelja, koji su nagađali ko je baba Guba, a ko Mačji smeh.

* Puno serija snima se poslednjih godina. Žanrovi su najrazličitiji, od sitkoma do krimi drama i horora. Da li je to došlo vreme da naši autori i glumci pokažu svu raskoš svojih talenata?

- Iskreno se nadam da će svako dobiti priliku da zablista. Sada kada se više snima, glumci će imati priliku da biraju uloge. Radujemo se da će ovaj trend da se nastavi i da će sve to da prati kvalitet, a ne samo kvantitet.

* Kojim glumačkim alatima ste se služili stvarajući lik baba Gube? Kakva je ona, kako ste je vi doživeli, gledaoci i dalje ne znaju ko je ona?

- Ona je misteriozno biće, ili kako Saša u seriji kaže, rođaka baba Roge. Imala sam samo jednu scenu gde vidimo lik baba Gube i to na kraju serije. Maska koju su mi radili bila je fenomenalna, kao i kostim, tako da su mi dosta pomogli da dočaram taj lik na pravi način. Za mene je ona poput neke vile, a ko je i šta je, videćemo u drugoj sezoni.

* Da li ste vi imali neke "svoje baba roge" u detinjstvu i životu, nešto ili nekoga koga ste se plašili?

- Nikada me roditelji nisu plašili nekim stvarnim ili izmišljenim likovima. Mada je uvek bila neka baka u ulici koje smo se plašili, ali samo da ne pravimo buku ispred njenog dvorišta.

* Vaš lik Svetlane u seriji svom snagom bori se da otkrije misteriju koja je jedna od okosnica radnje. Išla je do kraja. Da li ste tako uporni i privatnom životu?

- Uporna i tvrdoglava, tako kaže moj horoskopski znak. Baš kao i Svetlana, ništa ne prepuštam slučaju, idem do kraja, dok ne završim započeto. Ne odustajem, mada retko kada ću i prihvatiti posao ako se ne osećam sigurno. Volim da sve što radim, radim precizno, tačno, samouvereno. Volela bih da imam više herca za improvizaciju.

* Postoji li nešto što u životu može da vas obeshrabri?

- Najviše se plašim stvari koje su van moje kontrole. Kao na primer, klimatskih promena. Nadam se da će se nešto promeniti, da će se ljudi probuditi i da ćemo uspeti da odbranimo i sačuvamo našu prirodu.

Foto Promo

* Vašu Jadranku iz serijala "Mama i tata se igraju rata" publika je zavolela, poistovetila se sa njom. Šta je Jadranka kao lik pružila gledaocima da bi im postala toliko draga i prihvatili je kao svoju?

- Jadranka je žena sa realnim problemima. Publika je mogla da se poistoveti sa njihovom pričom, jer svako u svom okruženju sigurno ima nekog Veljka, Jadranku, Ćuftu, Milenu ili Aleks. Svakom je svoj problem najveći, tako je i sa našim junacima. Jedva čekam snimanje druge sezone, koje je zakazano za oktobar.

* Svi jedva čekaju novu sezonu serije "Ubice mog oca". Kako će se razvijati lik Jelene koji tumačite?

- Snimanje je završeno, publika će uskoro imati priliku da uživa u petoj sezoni. Jelena je konačno povukla crtu i ne dozvoljava Aleksandru da se poigrava njenim osećanjima.

Foto Promo

* Kako sada gledate na ulogu Valerije u filmu "Montevideo, Bog te video"? Kako je biti deo filmske istorije?

- Kako čujem neku pesmu iz filma ili serije, obuzmu me jake emocije. Sad kada gledam neke scene, posle deset godina, ništa ne bih menjala. Ponosna sam na celu ekipu i zahvalna Draganu Bjelogrliću što je pružio priliku mladima i pomogao im da se izbore sa svojim likovima. Meni je Valerija i dalje jedna od dražih uloga. A film i serija su stvarno vredni da budu deo filmske istorije.

MOJE SLOBODNO VREME PRIPADA MOJOJ DECI

* ŠTA radite u slobodno vreme, kako najviše volite da ga provodite?

- Majka sam jedne bebe od tri meseca i malog šmekera od tri godine. Moje slobodno vreme je njihovo. Mada, uvek se nađe i sat vremena za kaficu sa drugaricama. A kad uspavamo decu, moj muž i ja uživamo u razgovoru ili gledanju neke nove serije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere