OVDE SVAKA TRAVKA PEVA: Glumac Nebojša Dugalić, o Žičkom duhovnom saboru

G. ĆIROVIĆ

22. 08. 2021. u 06:50

ČINI mi se da je prirodna stvar da Žiča ima jednu manifestaciju ovog tipa i da nije slučajno da je to baš pesnička manifestacija zato što ovde nekako, otkad znam za sebe, a obeležen sam ovim prostorom, od prve svoje svesnosti imam utisak da svaka travka peva, da je ovde svaki kutak poezija.

ОВДЕ СВАКА ТРАВКА ПЕВА: Глумац Небојша Дугалић, о Жичком духовном сабору

Foto G. Šljivić

Gde god sam gledao još tim detinjim očima, sve mi je ovde bilo pesništvo. Tako da mi sve to dođe kao neki prirodni nastavak onoga što Žiča već vekovima jeste i što će, nadam se, biti i posle drugog dolaska Hristovog.

Ovim rečima je naš poznati glumac Nebojša Dugalić, koji je odrastao i stasao nedaleko od srednjovekovne zadužbine Nemanjića nadomak Kraljeva, opisao šta za njega znači Žički duhovni sabor "Preobraženje" na kojem je mnogo puta i sam učestvovao.

- Važno je da sve što se vezuje za praznike bude u duhu tog praznika, da zaista bude u skladu sa onim što Preobraženje jeste, a to je da se svi mi, negde iznutra, svim svojim pred Gospodom preobrazimo. Kada se ljudi saberu oko takvog nauma, onda zaista ceo svet izgleda drugačije - dodao je Dugalić, ponovivši još jednom da za njega svi putevi vode u Žiču.

Foto G. Šljivić

Jednom je, kaže, na pitanje novinara rekao da se oseća kao Mojsije koji je lutao pustinjom 40 godina, a onda došao u obećanu zemlju:

- Tako i ja osećam da mi je ceo život zapravo povratak ovde odakle sam i počeo - naglasio je poznati glumac, izrazivši nadu da će kako godine odmiču biti sve više vremena da boravi u Žiči.

SVI NEČEMU SLUŽIMO

POSTOJIMO da bismo negde nečemu poslužili, ali svako od nas ima neke svoje intimne gladi i neke svoje prostore gde se oseća najviše svojim. Meni je Žiča tako nešto.

Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)