LAUREAT - NIKOLA VUJČIĆ: U Kraljevu sutra počinje 30. Žički duhovni sabor "Preobraženje 2021"

G. Ćirović

15. 08. 2021. u 21:52

TRADICIONALNI, 30. po redu Žički duhovni sabor "Preobraženje 2021" na kojem će “Žičku hrisovulju”, kao najviše saborsko priznanje, ove godine primiti pesnik Nikola Vujčić "za poeziju svedenog jezika u traganju za jedinom reči", počeće sutra i trajaće do 19. avgusta u Kraljevu i obližnjem manastiru Žiči.

ЛАУРЕАТ - НИКОЛА ВУЈЧИЋ: У Краљеву сутра почиње 30. Жички духовни сабор Преображење 2021

Foto: G.Šljivić

Prve saborske večeri, nakon svečanog otvaranja u Narodnom muzeju u Kraljevu u prisustvu gradskih čelnika, biće otvorena retrospektivna izložba "Preobraženja – 30 godina" koju su priredile Ana Gvozdenović i Mirjana Savić, a odmah potom i izložba Muzeja rudničko-takovskog kraja "Naša sugrađanka kraljica Draga: Između slave i anateme".

O DOBITNIKU...

OVOGODIŠNjI dobitnik „Žičke hrisovulje“ Nikola Vujčić rođen je 1956. godine u Velikoj Gradusi, na Baniji. Diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde i danas živi. Pesme su mu prevođene na 14 jezika, a on prevodi poeziju sa ruskog. Dobitnik je brojnih književnih nagrada.

U Narodnom muzeju za vreme održavanja Žičkog duhovnog sabora biće održan i dvodnevni naučni simpozijum "Od novinskog izveštaja do objektivne istorije, Karanovac-Kraljevo u srpskim novinama 1835-1918." dok će se ovogodišnji laureat lično kraljevačkoj publici predstaviti u utorak uveče u Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani". O njegovom pesničkom delu ovom prilikom govoriće Jana Aleksić i Saša Radojčić.

- Kao i lane, i ovogodišnji okrugli sto kritičara na kojem će eminentni poznavaoci savremene srpske poezije izložiti svoje radove o Vujčćevom stvaralaštvu, a koji će kasnije činiti novi zbornik edicije o dobitnicima "Žičke hrisovulje", biće održan uoči Kraljevdana, početkom oktobra – kaže Miša Milosavljević, direktor NB „Stefan Prvovenčani“.

Foto: G.Šljivić

Na sam dan Preobraženja, 19. avgusta, uz prigodnu svečanost pod svodovima srednjovekovnog manastira Žiče, ovogodišnji dobitnik Nikola Vujčić primiće iz ruku gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića najviše saborsko priznanje - “Žičku hrisovulju“ sa preobraženjskom ikonom.

Foto: G.Šljivić

PESNICI

TOKOM Sabora, u okviru tradicionalnog programa „Preobraženje, pesnici“, u sredu uveče u dvorištu „Adžića kuće“ svoje stihove govoriće istaknuti srpski pesnici – Đorđe Despić, Dragan Jovanović Danilov, Zlata Kocić, Aleksandar Marić, Petar Matović, Đorđe Nešić, Marija Rakić Šaranac i Milosav Tešić, kao i gošća iz Slovenije Stanka Hrastelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!