NOVAC NE STIŽE DO JUGA SRBIJE: Maja Mitić najavljuje peti Nišvil džez teatar i upozorava da kvalitetna umetnost nije "za džabe"

D. ALIHODžIĆ

02. 08. 2021. u 10:02

PREDSTAVE koje će publika imati prilike da vidi na Nišvil džez teatru koji počinje 6. avgusta, prema rečima umetničke direktorke Maje Mitić, "duboko su lične i razmatraju pitanje šta je to zaštićena zona života čoveka u 21. veku".

НОВАЦ НЕ СТИЖЕ ДО ЈУГА СРБИЈЕ: Маја Митић најављује пети Нишвил џез театар и упозорава да kвалитетна уметност није за џабе

Foto Nišvil

Zbog toga festival i nosi naziv "Zaštićena zona" a učestvuju predstave iz Srbije, Holandije, Brazila, Italije, Bugarske, Albanije i Makedonije.

Predstave će se igrati na različitim lokacijama kao što su Amfiteatar na Nišavi, Salona 77 u Tvrđavi, Vizantijska ulica u Tvrđavi, most na Nišavi i park ispred Gradske kuće, i to svake večeri po dve predstave.

- U godini iza nas, ali i u prolećnoj teatarskoj sezoni ove godine, zarobljeni pandemijom i posebnim uslovima života i rada umetnici izvođačkih umetnosti su u celom svetu bili uskraćeni za regularan rad, probe, igranja, gostovanja, festivale i umetničke razmene. Pozorišta u svetu su bila zatvorena, mnoga su još uvek. Sporadično su se igrale neke predstave za mali broj ljudi, uglavnom u institucijama. Slobodni umetnici i nezavisne trupe su se još više mučili, jer igranje u polupraznim salama nikako nije moglo da bude ekonomski održivo - kaže umetnička direktorka Maja Mitić i dodaje da su mnogi pribegli radu na solo predstavama ili manjim formama kako bi bili zdravstveno zaštićeni.

- Rodile su se predstave u "zaštićenim zonama" prostora u kojima je moglo da bude dve do pet osoba, u stanovima, parkovima. Upravo te predstave koje su duboko lične i razmatraju pitanje šta je to zaštićena zona života čoveka 21. veka gledaćemo na ovogodišnjem festivalu - najavljuje naša sagovornica.

Osim izazova koje je umetnicima donela pandemija Maja ističe da joj je još teže pala činjenica da nisu dobili podršku Ministarstva kulture. Ona tvrdi da je "ceo sistem apliciranja kod pomenutog Ministarstva trom, star i prevaziđen te da 80 odsto para ostaje u Beogradu".

- Grad Beograd samo za Bitef odvoji više od 12 miliona dinara, plus novac iz Ministarstva, a Nišvil džez teatar ne dobije ništa. Ne može dobra i kvalitetna umetnost da bude "za džabe". Jugu i Nišu je potreban i iskorak ka savremenom, čija platforma je već skoro tri decenije Nišvil džez festival, a već pet godina prati ga i Džez teatar. Imamo i Striporamu koja je verovatno najkvalitetnija u zemlji, ali novac nikako da dođe do juga - ukazuje Maja Mitić.

"ČUDAN" IZ BRAZILA

TEATAR je ostvario odličnu saradnju sa umetnicima iz Brazila koji u takmičarskom delu nastupaju sa predstavom Estranho ("Čudan"). Glumac iz te predstave Mateus Tiburi igraće u "Fantomovim operama", mjuziklu koji je koprodukcija Art centra "Polifonija" iz Severne Makedonije, Nišvil fondacije, Akademskog hora iz SKC iz Niša i Teatro Dance Studio iz Niša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave