BALKANSKI USUD OČEVA I SINOVA: Premijera predstave "Jugoslavija, moja dežela", u režiji Marka Misirače

V. V. S.

26. 07. 2021. u 08:10

U SARADNJI Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor po tekstu Gorana Vojnovića nastala je predstava "Jugoslavija, moja dežela" (režija Marko Misirača), čije je premijerno izvođenje u Kopru 30. jula na Primorskom letnjem festivalu.

БАЛКАНСКИ УСУД ОЧЕВА И СИНОВА: Премијера представе Југославија, моја дежела, у режији Марка Мисираче

Foto I. Motl

Kako se najavljuje, predstava "Jugoslavija, moja dežela" je svojevrsno zaokruženje trilogije koju su reditelj Marko Misirača i dramaturg Ivan Velisavljević započeli uspešnim, nagrađivanim predstavama "Sinovi umiru prvi" i "Sabirni centar", u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

- Odnosi očeva i sinova, kao i odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne su teme i svetska književnost ih je obradila na mnogo načina. Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance deluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu - ističe reditelj Marko Misirača.

- Folkor Jugoslavije je svakako prisutan u predstavi, tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu.

EKIPA

U PREDSTAVI igraju: Blaž Popovski, Boris Šavija, Mojca Partljič, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević. Dramatizaciju su radili Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, scenografiju Dragana Purković Macan, kostimografiju Jelena Vidović, muzika i video-dizajn Petar Bilbija, a scenski pokret Marija Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)