ODLAZAK MENJŠOVA: Preminuo autor filma "Moskva suzama ne veruje"

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

06. 07. 2021. u 08:34

POZNATI sovjetski i ruski filmski režiser Vladimir Menjšov koji je dobio Oskar za film "Moskva suzama ne veruje" umro je u 82. godini u bolnici u ponedeljak u Moskvi.

ОДЛАЗАК МЕЊШОВА: Преминуо аутор филма Москва сузама не верује

Foto Promo

Menjšov se pre desetak dana zarazio koronom i iako su lekari tvrdili da bolest prolazi u lakoj formi, stanje mu se zakomplikovalo i on je u ponedeljak umro.

Vest o njegovoj smrti objavljena je na sajtu koncerna "Mosfilm". Menjšov je bio vrhunski režiser, glumac, scenarist, producent i član rukovodstva "Mosfilma".

Ruska partija "Pravedna Rusija-Za istinu" nameravala je da ga kandiduje na jesenjim parlamentarnim izborima, jer je bio veliki autoritet ne samo kao odličan režiser i glumac nego i kao visokomoralan čovek. Osim filma "Moskva suzama ne veruje", koji mu je doneo svetsku slavu, jer mu je 1981. dodeljen Oskar u nominaciji za najbolji film na stranom jeziku, dobio je desetine domaćih nagrada za više filmova. Da su mu Amerikanci dodelili Oskar saznao je slučajno i nije prisustvovao dodeli tog velikog priznanja.

Foto Arhiva

U intervjuu, za "Večernje novosti", pre nekoliko godina ispričao nam je da ga je neko u sovjetsko vreme oklevetao i to je bio razlog što ga vlasti nisu poslale na dodelu najvišeg priznanja u filmskoj industriji. Snimio je desetine filmova koji su bili veoma dobro posećeni. Dobitnik je najviših nagrada u sferi kulture koje su se dodeljivale u SSSR-u i Rusiji.

Vladimir Menjšov je imao velike simpatije prema srpskom narodu. Prilikom poslednjeg intervjua koji smo imali sa njim pričao nam je kako je bio ogorčen zbog agresije na Jugoslaviju. Nije skrivao ni to da nikako nije mogao da shvati zašto je rukovodstvo Srbije izručilo Hagu svog predsednika Miloševića i generale koji su junački branili srpsku autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Kao velikog patriotu i dokazanog kulturnog stvaraoca Menjšova su 2010. i 2017. nagradila dva ruska predsednika Medvedev i Putin Ordenom za zasluge pred otadžbinom - trećeg i drugog reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)