POVELJE REMETIĆU, BELOM I "KOLARCU": Uručena priznanja u Matici srpskoj u Novom Sadu

J. S.

21. 06. 2021. u 22:26

U SVEČANOJ sali Matice srpske u Novom Sadu sinoć su Povelje za dostignuća u negovanju srpske jezičke kulture uručene: akademiku Slobodanu Remetiću, književniku Radovanu Belom Markoviću i Kolarčevoj zadužbini.

ПОВЕЉЕ РЕМЕТИЋУ, БЕЛОМ И КОЛАРЦУ: Уручена признања у Матици српској у Новом Саду

Foto: N. Karlić

Posthumno je priznanje dodeljeno i akademiku Miloradu Radovanoviću.

U uvodnom slovu domaćin svečanosti i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić podsetio je da je ova nagrada ustanovljena 2012. godine i ukazao da mnogi, a među njima i neki u srpskom intelektualnom svetu, ne spoznaju dovoljno jasno kontinuitet našeg jezika i pisma.

Neumorni istraživač srpskog jezika, akademik Slobodan Remetić, upozorio je da nestaje narod koji izgubi svoj jezik jer istina da jezik deli sudbinu naroda koji se njime služi, malo gde je tako overena kao kod Srba.

- Naša država koja na prečac donese zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je svojevrsno testiranje duhovne gipkosti našeg naroda a ono donese zrnce ohrabrenja, SMS poruku: "Besposlena popkinja i jarićke krštava" - naveo je laureat čija ironija je propraćena smehom i aplauzom.

Književnika Radovana Belog Markovića Matica je nagradila za negovanje srpskog književnog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti. Autor gotovo dvadeset knjiga, među kojima su romani "Lajkovačka pruga", "Poslednja ruža Kolubare", "Knez Miškin u Belom Valjevu" i "Stojna vetrenjača", rekao je da je srećan što pod krovom najstarije književne institucije u Srba vrhune njegov život i književnost.

Povelja za negovanje srpske jezičke kulture i ćiriličkog pisma dodeljena je Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Od 1932. godine, kako je podsetila direktorka Jasna Dimitrijević, ova institucija ciklusima predavanja i drugim oblicima edukacije na najvišem stručnom i naučnom nivou, utiče na razvoj kulturne sredine.

Povelju koja je posthumno dodeljena akademiku Miloradu Radovanoviću (1947 - 2020) za sveukupni doprinos izučavanju srpskog standardnog jezika, sociolingvistike i opšte lingvistike, primila je njegova supruga Gordana Stajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna