NAGRADA DRAGANU LAKIĆEVIĆU: Završnica 34. Jefimijinih dana u manastiru LJubostinja (FOTO)

S. BABOVIĆ

17. 06. 2021. u 23:45

VELIKA pesnička nagrada “Jefimijin vez” uručena je večeras pesniku Draganu Lakićeviću u završnici 34. Jefimijinih dana u porti manastira Ljubostinja kod Trstenika.

НАГРАДА ДРАГАНУ ЛАКИЋЕВИЋУ: Завршница 34. Јефимијиних дана у манастиру Љубостиња (ФОТО)

Foto: Organizator

Reprezentativno priznanje pripalo je autoru knjige soneta “Žetelica i Šumanović”,koja se, prema mišljenju žirija istakla izuzetno visokim umetničkim dometom, savršene jezičko-poetske strukture.

Primajući priznanje, Lakićević je istakao da se u kosovskom sazvežđu oko krune kneza Lazara sjaji velika duhovnost roda i jezika, kao i da su u tom sjaju dve izuzetne gospođe Jelena i Milica-Jefimija i Evgenija, čije sveće gore već sedmo stoleće u Ljubostinji.

- Molitvenu retoriku Jefimijine “Pohvale” učili smo napamet još kao gimnazijalci - rekao je u nadahnutoj i eruditskoj besedi između ostalog laureat Dragan Lakićević, dodajući da iskrenoj retorici i uzvišenom izrazu poput Jefimijinog, teže svi srpski pesnci od Kosova do danas. - Poezija teži tome da zlatni sjaj jezika odaje svečanost stvaranja, da pesma liči na vez, jer i pesmu vode ruka i srce, a stih ispunjavaju plemeniti otkucaji. Jefimija je imala svoje sledebnike i u vezu i u poeziji. U sledbenike u poeziji, spadamo i mi, koji slavimo njen vez, bol i jezik u svim vekovima od njenoga do danas.

Uručenjem “Jefiminog veza” završena je trodnevna kulturno-duhovna manifestacija 34.“Jefimijini dani”, koja se odvijala se u znaku dva jubileja - 50 godina od osnivanja i 30 godina od obnavljanja kulturno-duhovne manifestacije u slavu monahinje Jefimije. Tokom tri dana, eminentni načnici uestvovali su u Okruglom stolu posvećenom temi vladarki i plemkinja srednjevekovne Srbije, pesničkim skupovima i tradicionalnim pesničkim “prinošenjima”, koji su večeras okupili autore Blagoja Bakovića, Branislava Matića, Branislava Zubovića, Bojanu Stojanović-Pantović, Dragicu Stojanović, Dragana Jovanovića-Danilova, Radomira Andrića, prošlogodišnjeg dobitnika “Jefiminnog veza” - Matiju Bećkovića.

U završnici manifestacije, nastupio je i majstor frule Bora Dugić, hor profesora Muzičke škole “Kornelije Stanković” iz Trstenika, dok je čuvenu Jefimijinu “Pohvalu Svetom knezu Lazaru” čitala glumica Jelena Stupljanin. Upravo jedna od najvećih pesničkih nagrada u Srbiji, “Jefimijin vez” laureatu, donosi kopiju “Pohvale”, kao što je to učinjeno i večeras, po 34.-i put u porti manastira Ljubostinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna