ANDRIĆ KAO ORIJENTIR: Srpski nobelovac tema petog "Beogradskog kontrapunkta" zakazanog za 22. jun

A. P.

17. 06. 2021. u 06:33

"BEOGRADSKI kontrapunkt", koji ove godine obeležava mali jubilej - peto izdanje - biće održan u utorak, 22. juna u 11 časova putem lajv strima na fejsbuk-stranici i jutjub-kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL), koji je, uz Ministarstvo kulture organizator ovog događaja.

АНДРИЋ КАО ОРИЈЕНТИР: Српски нобеловац тема петог Београдског контрапункта заказаног за 22. јун

Foto: VN

Međunarodna konferencija koja je u prethodnim izdanjima okupljala poznate umetnike i mislioce iz različitih delova sveta (poput Petera Handkea, Ju Hua, Zahara Prilepina, Federika Begbedea...) ove godine imaće temu "Andrić: nasleđe - kuda dalje?" Peti "Kontrapunkt" otvoriće tako seriju događaja kojima se obeležava 60. godišnjica dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, čija se dela i dalje objavljuju širom sveta.

- Naš najprevođeniji pisac, čije delo povezuje kulture i narode, govori nam mnogo o nama samima i pomaže da se orijentišemo u svom vremenu. Zato mislimo da nam Andrić i njegovo delo nude mogućnost da se baš njemu obratimo sa pitanjem "Kuda dalje?" o tome koje su osnove za prevazilaženje današnjih kulturnih sporova - navodi se u saopštenju ZAPROKUL-a.

Pozdravnu reč uputiće ministarka kulture Maja Gojković, a na petom "Beogradskom kontrapunktu" učestvuju gosti iz regiona: Elizabeta Šeleva, poznata književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije, Miro Vuksanović, srpski pisac i akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine, Đorđe Matić, pesnik i esejista iz Hrvatske, Zoran Milutinović, međunarodno priznati profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu London. Specijalni gost je profesor dr Darko Tanasković, čuveni orijentalista i diplomata.

GAJŠEK

Moderator ovogodišnjeg "Kontrapunkta" biće Aleksandar Gajšek, novinar i autor čuvene emisije "Agape".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)