POTRESNO SVEDOČANSTVO: "Ponoć u Černobilju" govori o najvećoj svetskoj nuklearnoj katastrofi

D. B. M.

14. 06. 2021. u 18:50

ROMAN "Ponoć u Černobilju" Adama Higinbotama je ubrzo po objavljivanju postao međunarodni bestseler. Knjiga, koju je nedavno kod nas objavila izdavačka kuća "Heliks", prevedena je na preko dvadeset jezika, a autor je za ovo delo dobio niz nagrada.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧАНСТВО: Поноћ у Чернобиљу говори о највећој светској нуклеарној катастрофи

Heliks

Roman govori o događaju koji je promenio istoriju: to je priča koja je složenija, ljudskija i strašnija od sovjetskog mita i pruža neizbrisiv portret jedne od najvećih katastrofa dvadesetog veka.

Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tokom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i dokumente iz nedavno otključanih arhiva, Adam Higinbotam oživeo je katastrofu očima muškaraca i žena koji su o njoj svedočili.

U rano jutro 26. aprila 1986. eksplodirao je reaktor četiri atomske centrale u Černobilju i izazvao najveću svetsku nuklearnu katastrofu.

Tokom trideset godina od tog događaja, Černobilj je postao kolektivna noćna mora sveta: sinonim za spektralne strahote trovanja radijacijom, za opasnu tehnologiju koja se otima kontroli, za ekološku krhkost i za ono što se može dogoditi kada nepoštena i neoprezna država ugrožava ne samo svoje građane, već i čitavo čovečanstvo. Ali prava priča o nesreći, od samog početka obavijena tajnovitošcu, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)