PUT KROZ ČITAV VEK: Roman Isabel Aljende "Violeta"

Aleksandra Matić

29. 06. 2023. u 15:37

NOVI roman Isabel Aljende "Violeta", u izdanju "Kosmosa", epska je priča koja čitaoce vodi kroz ceo vek istorije Južne Amerike, kroz ekonomski kolaps, diktaturu i prirodne katastrofe, poput zemljotresa i uragana.

ПУТ КРОЗ ЧИТАВ ВЕК: Роман Исабел Аљенде Виолета

Foto EPA

Violeta del Valje, žena čiji život traje stotinu godina i koja je svedok najvećih preokreta 20. veka, dolazi na svet jednog olujnog dana 1920. godine, kao prva devojčica u porodici od petoro bučne dece. Njen život će od početka biti obeležen nesvakidašnjim događajima, kad se talasi Velikog rata još osećaju, i kada španski grip stigne do obala njene južnoameričke domovine takoreći u vreme njenog rođenja. Njena porodica će izaći netaknuta iz te krize, samo da bi se suočila s novom, kada Velika depresija u potpunosti preokrene otmen urbani život kakav je poznavala. Njena porodica gubi sve i prisiljena je da se povuče u divlji i lep, ali zabačeni deo zemlje. Tamo će postati punoletna i pojaviće se njen prvi udvarač...

Violeta del Valje priča priču o svom životu u neimenovanoj južnoameričkoj zemlji u dugačkom pismu upućenom svom unuku Kamilu. Uz svoj život, koji je obuhvatio čak dve svetske pandemije, detaljno opisuje strahote diktature sedamdesetih godina u Južnoj Americi, progone političkih neistomišljenika, ubistva i mučenja, kao i svoje strastvene avanture i velike lične gubitke.

Izuzetno uzbudljiv roman, pun topline svojstvene ovoj velikoj južnoameričkoj književnici.

Isabel Aljende je rođena 1942. godine u Peruu. Detinjstvo i mladost provela je u Čileu.

Između 1953. i 1958. godine živela je u Boliviji i Bejrutu s majkom i očuhom koji je bio diplomata, kao i njen otac. Godine 1958. vraća se u Čile, gde je od 1967. godine počela da gradi svoju bogatu karijeru radeći kao novinar u poznatim časopisima i na televiziji.

Foto promo

Tih godina objavljuje i svoju prvu knjigu. Nakon vojnog udara u Čileu 1973. godine, odlazi u egzil u Venecuelu, a od 1987. godine živi kao imigrant u Kaliforniji. Za sebe govori da je "večni stranac i lutalica".

Književnu karijeru započela je u novinarstvu, u Čileu i Venecueli. Godine 1982, njen prvi roman, "Kuća duhova", postao je jedan od najčitanijih i najintrigantnijih naslova latinoameričke književnosti. Usledili su mnogi drugi, i svi su doživeli međunarodni uspeh. Njena dela prevedena su na četrdesetak jezika i prodata su u više od sedamdeset miliona primeraka, što je čini najprodavanijom spisateljicom na španskom jeziku.

Dobitnica je više od šezdeset međunarodnih nagrada i priznanja.

Najpoznatija dela su joj "Kći sreće", "Portret u sepiji", "Kuća duhova", "Eva Luna", "O ljubavi i senci", "Paula", "Afrodita", "Ostrvo pod morem", "Japanski ljubavnik", "Posle zime", "Majina beležnica", "Tanušna morska latica", "Žene srca moga"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)