KNJIŽEVNI MOSTOVI: Međunarodni naučni skup

Jelena Marićević Balać

28. 05. 2023. u 10:00

ODSEK za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovao je međunarodni naučni skup "Anđeli u književnosti", organizovan u četiri sesije i uz plenarno izlaganje medijevistkinje, prof. dr Nataše Polovine "O anđelima u delu Dimitrija Kantakuzina".

КЊИЖЕВНИ МОСТОВИ: Међународни научни скуп

Foto

Skup su najpre pozdravili podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, mr Katarina Kovačević, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, prof. dr Zoran Paunović, predstavnice Naučnog odbora skupa, prof. dr Svetlana Tomin i prof. dr Gorana Raičević, zamenica šefice Odseka za srpsku književnost, prof. dr Nevena Varnica i spiritus movens cele priče, sekretar, operativni urednik i praktično domaćin, dr Milan Gromović, naučni saradnik.

Tema je okupila naučne radnike iz cele Srbije (Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Niša, Sremske Mitrovice, Kosovske Mitrovice, Gračanice, Svrljiga), ali i Crne Gore (Podgorice), Grčke (Atine) i Poljske (Poznanja, Gdanjska), tvoreći značajnu kulturološku vertikalu promišljanja o angelološkim temama, kako na planu srpske književnosti, pravoslavlja, tako i šire, evropskog kulturnog prostora i hrišćanstva generalno.

Uspostavljena je važna linija kontinuiteta kada je reč o celovitom pogledu na srpsku književnost, počev od narodne književnosti i srednjeg veka, preko baroka i romantizma do modernizma i savremene književnosti. Biblijskih aspektima i angelologijom u svetlu teopoetskih istraživanja bavili su se Olivera Radulović, Đorđe Đurđević, Đina Vesić i Tamara Babić. Konk test narodnih epskih pesama bio je u žiži istraživanja Dragoljuba Perića i Milivoja Bajšanskog. Medijevistički ugao gledanja je, osim u plenarnom predavanju, izložen u referatima Dominike Gapske, Nikoline Tutuš i Aleksandre Kostić Tmušić. Anđelima u srpskoj baroknoj književnosti, emblemima, bakrorezima, drvorezima i heraldici bavili su se Vladimir Papić i Jelena Marićević Balać, dok je morfologija anđela u Luči mikrokozma bila tema Milorada Durutovića.

Posebno su dragocena istraživanja na planu poezije, koja su malo naučno ostrvo unutar većeg ostrva skupa. Analizirani su angelološki okviri poezije Sibeta Miličića (Rastko Lončar), Vaska Pope i Ivana V. Lalića (Marko Radulović, Dobrivoje Stanojević), Branka Miljkovića, uz komparaciju sa Rilkeom i Svetislavom Mandićem (Slađana Milenković, Milica Milenković), Slobodana Rakitića (Milan Gromović), Novice Tadića (Žarko Milenković), Saše Radojčića, Vojislava Karanovića, Nikole Madžirova (Aleksandra Paunović) i, najposle, latinoameričkog pesnika Nikanora Pare (Antonije Simić). Kada je reč o izlaganjima zasnovanim na proznom prosedeu, Dejan Ajdačić je govorio o anđelima Milete Prodanovića, Biljana Turanjanin Nikolopulos i Jelena Mladenović o Goranu Petroviću, dok su poetička, intermedijalna i komparatistička izlaganja Vladislave Gordić Petković i Kristine Rajić zaokružila skup.

Dakako da je široka i inspirativna tema, znatno manje istražena od demonoloških aspekata na primer, zavredila pažnju i proširila istraživačke horizonte. Skupom Anđeli u književnosti dat je temelj na koji će biti mogućno nakalemiti dalju naučnu nadgradnju, pa i nove umetničke podsticaje. O tome, najposle, svedoče i zainteresovani studenti Filozofskog fakulteta, koji su se našli u publici, ali i pesnici i pisci koji su posetili sesije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)