AFERA "INDEKS" USKORO DOBIJA EPILOG: Maratonsku presudu na 548 strana pisali 17 meseci, stranke u postupku konačno dobile odluku suda

J. ILIĆ

21. 05. 2021. u 07:35

POSLE 11 godina suđenja optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i 17 meseci pisanja, prvostepena presuda konačno je poslata učesnicima u postupku.

АФЕРА ИНДЕКС УСКОРО ДОБИЈА ЕПИЛОГ: Маратонску пресуду на 548 страна писали 17 месеци, странке у поступку коначно добиле одлуку суда

Foto Arhiva

Najobimnija presuda ikada sastavljena u Višem sudu u Smederevu ima čak 548 stranica.

Maratonski proces pred smederevskim sudom završen je decembra 2019. Iako je rok za izradu presude 15 dana, ona je tek nedavno završena, što dozvoljava Zakon o krivičnom postupku u naročito složenim predmetima.

Kako se i očekivalo, presuda je obimna, i proizvod je spisa predmeta sa suđenja, koji imaju čak 6.000 strana. Prvostepena odluka štampana je u 60 primeraka, što je, takođe, iziskivalo vreme - dve sedmice. U toku je uručivanje presude, nakon čega stranke u postupku imaju rok od 15 dana za žalbe, o kojima će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Smederevu primilo je presudu 18. maja.

- Prvostepena presuda ima više od 500 strana i čitave sledeće nedelje bavićemo se njome.

ZA LAŽNE DIPLOME DOKAZI I VAN GRANICA SRBIJE

AFERA izdavanja nelegalnih diploma na Univerzitetu u Kragujevcu nalazi se u predistražnom postupku Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. Kako je u pisanom odgovoru "Novostima" navela Sanja Protić, rukovodilac POSK, u toku je prikupljanje potrebnih podataka i dokaza radi provere osnova sumnje da li je, i ako jeste, koje je učinjeno krivično delo, kao i ko su počinioci.

- Odluka o eventualnom pokretanju krivičnog postupka biće doneta nakon prikupljanja svih potrebnih obaveštenja koja se prikupljaju i van teritorije Republike Srbije - dodaje se u odgovoru POSK.

Sumnja se da je Univerzitet u Kragujevcu, u saradnji sa Evropskim centrom za mir i razvoj, od 2014. do 2016. izdao 60 diploma koje nisu stečene na legalan način. Kako se sumnja, na ovaj način su Univerzitet, Fakultet medicinskih nauka, kao i Republika Srbija, pretrpeli milionsku materijalnu štetu. Uz to, tu je i protivpravna dobit koju su ovim mahinacijama ostvarili pojedinci, kao i velika nematerijalna šteta naneta ugledu ovih renomiranih obrazovnih ustanova.  G. Ć.

Očekujem da ćemo u predviđenom roku sagledati presudu, i odlučiti o eventualnoj žalbi - kaže, za "Novosti", Dragan Lopušina, viši javni tužilac.

Afera "Indeks" izbila je 2007. godine. Na prvoj optužnici našlo se 37, dok je drugom optužnicom obuhvaćeno još 49 osoba. Optužnice su spojene za 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji. Suđenje je počelo septembra 2009. godine, a dva puta je započinjano iz početka. Za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti.

Profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu su prvostepenom presudom osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od dve do osam godina zbog prodaje ispita i diploma u korupcionaškoj aferi "Indeks". Viši sud u Smederevu izrekao je prvostepene presude za 16 optuženih, od kojih je 12 univerzitetskih profesora, osudivši ih na ukupno 61 godinu zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)