ČETIRI ZASEDE NIJE PREŽIVEO: Ceci je prvi izjavio saučešće, čuvali ga policajci, ali ništa ga nije spasilo sigurne smrti

Novosti onlajn

27. 04. 2021. u 10:43

BEOGRAD nikada nije video takvu likvidaciju. Na današnji dan, pre 21 godinu, posle jurnjave ulicama Vidikovca i Miljakovca ubijen je Zoran Uskoković - Skole (37), vođa miljakovačko-banjičkog ganga.

ЧЕТИРИ ЗАСЕДЕ НИЈЕ ПРЕЖИВЕО: Цеци је први изјавио саучешће, чували га полицајци, али ништа га није спасило сигурне смрти

Foot: Printskrin

Ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u hotelu „Interkontinetal“, 15. januara 2000. godine, izazvalo je cunami u redovima srpskih kriminalaca. Svakoga dana nekog od momaka sa druge strane zakona završavao je u čitulji. Ko je mogao, taj se sklonio. Skole je pokušao i nije uspeo jer je prvo pobegao u inostranstvo, ali se posle vratio.

Njegovi prijatelji i članovi klana Dobrosav Gavrić - Gavra, Milan Đuričić - Miki i Dragan Nikolić - Gagi, učestvovali su u likvidaciji komandanta Srpske dobrovoljačke garde. Bilo je pitanje vremena kada će osveta Arkanovih saboraca stići i Skoleta.

Skole je komandantu dao čitulju, prvi je izjavio saučešće udovici Svetlani Ražnatović i Arkanovoj porodici, a onda je beogradsko podzemlje počelo da bruji da se iza zločina krija upravo on. Arkan je Skoleta smatra za sitnu ribu, a pričalo se da zajedno rade i sa transferima fudbalera. Navodno, Skole je bio ogorčen jer ga je Ražnatović previo oko prodaje nekih fudbalera.

Foto: Arhiva Novosti

Na sve češće napada za učešće u zločinu u hotelu, Uskoković je pokušao da se brani po povratku u Srbiju: 

- Nisam imao nikakav motiv da ubijem Arkana, nema dokaza za to. Bavim se radnjom objekata u Švedskoj i Španiji. Kao organizator ubistva u "Interkontinentalu" pomenut sam bez ikakvog razloga jer poznajem neke od mladića umešane u zločin. Pošto nisam ni fudbaler ni estradna ličnost da bih se ubuduće pojavljivao u medijima, ovako sam samo hteo da pokažem da sam održao reč i došao kući, jer ne postoji razlog da to ne uradim.

Onda je usledila bomba. U ulaz zgrade u kojoj je stanovao u Ulici Vidikovački venac broj 10, 25. aprila 2000. godine, pokušano je njegovo ubistvo. Skoleta su pozvali telefonom, a bomba je trebalo da bude aktivirana dok je bio u ulazu. Napad, međutim, nije bio dobro sinhronizovan i ostao je nepovređen. 

Posle ove sačekuše pojačao je obezbeđenje. Uz njega su, uglavnom, bili policajci-plaćenici. 

Ipak, došao je 27. april. Skole je bio u kolima i vozio se po Vidikovcu. Ispred njega je bio automobil, pun njegovih telohranitelja. Ali i iza je bila jedna takva garnitura čuvara. Kada su sva tri vozila stala na crveno svetlo semafora, odjeknuli su prvi hici. Kao po komandi, vozilo ispred, ali i iza njega je - nestalo. Policajci-telohranitelji su - zapalili. 

Usledila je jurnjava i pucnjava po ulicama Vidikovca i Miljakovca. Čak četiri ekipe su jurile Skoleta. Na kraju, smrtno je ranjen. U pucnjavi je ubijen i njegovo policajac-telohranitelj Miloš Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!