KAKO JE HAPŠEN MOMČILO PERIŠIĆ: Bio je to politički skandal međunarodnih razmera - sve se desilo u jednom restoranu na Ibarskoj

N. B.

05. 02. 2021. u 13:57

PRVOSTEPENA presuda od tri godine zatvora, na koliko je danas u Višem sudu u Beogradu osuđen Momčilo Perišić doneta je jednoglasno.

КАКО ЈЕ ХАПШЕН МОМЧИЛО ПЕРИШИЋ: Био је то политички скандал међународних размера - све се десило у једном ресторану на Ибарској

Foto: M. Anđela

Predsednik veća je u kratkom, usmenom obrazloženju navela da je tokom dokaznog postupka utvrđena krivica nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, kao i dvojice bivših pripadnika VJ Miodraga Sekulića i Vladana Vlajkovića, koji su zbog odavanja vojne tajne osuđeni na po godinu i po dana zatvora. Njima se na teret stavlja da su Perišiđu dostavljali poverljiva dokumenta, koja je on, kako se tvrdi, predao američkom diplomati Dejvidu Nejboru.

Njih dvojica su uhapšeni 14. marta 2002. godine u restoranu "Šarić" na Ibarskoj magistrali. Policija je pretresom američkog diplomate kod njega pronašla zapisnik sa kolegijuma načelnika Generalštaba iz oktobra 2001. godine koji se vodio pod oznakom "strogo poverljivo" i u kome su bili tajni vojni podaci. Nedugo posle hapšenja, mediji su objavili da je reč o vojnim podacima i dokumentima o bezbednosti SRJ.

Pretresom Perišićevog stana i kabineta, pronađene su diskete sa zapisnika kolegijuma načelnika koji su se održavali tokom 1999., 2000., i 2001. godine.

Hapšenje Momčila Perišića bio je politički skandal međunarodnih razmera.

Penzionisani general Perišić je tada bio potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, a od 1993. do 1998. godine bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Perišić je u motel "Šarić" stigao oko 20 časova, u trenerci, sa mobilnim telefonom, malim telefonskim imenikom i olovkom u rukama - preneli su tada mediji. Pošto su pripadnici vojne policije u civilu ušli u restoran sa zadnje strane, opkolili su osumnjičene, prislonili ih uza zid i stavili lisice na ruke.Ubrzo je stiglo naređenje da se osumnjičeni odvedu, a automobili vojne službe bezbednosti čekali su kod motela. Zaposlenima u motelu je rečeno da o događaju ne govore ništa. Nejbor se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Perišić je posle dva dana pušten iz pritvora. Tokom čitavog postupka, koji je započeo pred vojnim pravosuđem, negirao je delo koje mu se stavlja na teret. Tokom 2005. godine zbog njegovog odlaska u Hag, postupak je privremeno prekinut, a u međuvremenu je gonjenje preuzeo Viši sud. Aktiviran je pre dve godine i sve vreme j bio zatvoren za javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OGLASILO SE TUŽILAŠTVO U ZAJEČARU O SMRTI BRATA OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO DANKE ILIĆ: Još nije stigao zapisnik o obdukciji tela