UBICE GA JURILE PO ŠPANIJI I ŠVEDSKOJ: Ko je bio Zoran Uskoković Skole čiji sin je juče ubijen?

Novosti online

30. 01. 2021. u 10:21

JUČE je u Beogradu ubijen sin Zorana Uskokovića Skoleta čije ime je postalo poznato 1992. kada je uhapšen zbog sumnje da je umešan u ubistvo Branislava Perovića, inspektora Odeljenja za rasvetljavanje ubistva beogradske policije.

УБИЦЕ ГА ЈУРИЛЕ ПО ШПАНИЈИ И ШВЕДСКОЈ: Ко је био Зоран Ускоковић Сколе чији син је јуче убијен?

Foto: Facebook/Legende devedesetih

Ipak, nakon sudskog postupka, Skole je oslobođen. Bio je i vlasnik nekoliko restorana u Švedskoj i Atini, a počeo je i izgradnju hotela u Barseloni, kao i izgradnju tržnih centara i objekata na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu.

Ubistvom Zorana Uskokovića Skoleta, pre tačno dve decenije, posle likvidacija nekoliko njemu bliskih ljudi, zemunski klan je preuzeo vlast u srpskom podzemlju, uz logističku podršku tadašnje Državne bezbednosti!

Skole je, kako se verovalo, životom platio, to što su "zemunci" njega su smatrali jednim od organizatora ubistva Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental". Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan - Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani sa njim. To je bilo dovoljno "zemuncima" da Skoleta označe kao organizatora ili bar nekoga koji je bio desna ruka naručiocu ubistva. Pre Skoleta su ubijeni Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja, Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović, a upravo je Uskoković bio onaj koji je povezivao sve njih.

- Uskokovićevom ubistvu prethodila je uvertira u kojoj su "zemunci" imali logističku pomoć tadašnje DB. Posle likvidacija pojedinih bliskih ljudi, Skole je otišao iz Srbije, a kada se vratio na aerodromu su oduzeti blindirani automobili koji su ga čekali. Jasno je da to nisu mogli sami "zemunci" već je bila neophodna pomoć države. I time su ga na izvestan način izbacili iz ravnoteže - rekao je Mile Novaković, penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Samo dva dana od Skoletove egzekucije, na zgradu na Ceraku, u kojoj je živeo sa suprugom u dvoje dece bačena je ekplozivna naprava. U vreme eksplozije Skole i ukućani su bili u stanu. Niko od njih nije povređen, a u stanu čak nije bilo ni materijalnih oštećena jer je Uskoković pre toga promenio stolariju, ugradio blindirana vrata i prozore, kao i video-nadzor, I dok je policija još istraživala vruće tragove na mestu eksplozije, Skole je likvidiran.

U Skoletom ubistvu su učestvovali Sretko Kalinić, Mile Luković Kum, Nikola Bajić, Miloš i Aleksandra Simović, Vladimir Milisavljević, Milan Jurušić Jure i Dušan Krsmanović. Uskokovićeva majka Milosava na suđenju je kazala da su ubice njenog sina jurile po Španiji, Švedskoj i Makedoniji.

Skole je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću "Bakardi". Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu. Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUPO Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi. Takođe je dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)