PRESUDA STRAZBURA: U slučaju porodice gardiste protiv države biće objavljena 5. novembra

Tanjug

19. 10. 2020. u 17:16

EVROPSKI sud za ljudska prava u Strazburu objaviće 5. novembra presudu povodom tužbe protiv države Srbije, koju je podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, ubijenog zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u kasarni Topcider, 5. oktobra 2004. godine.

ПРЕСУДА СТРАЗБУРА: У случају породице гардисте против државе биће објављена 5. новембра

Foto: Tanjug

Presuda će biti objavljena na sajtu suda do 10 sati, u skladu sa praksom te institucije, rekao je Tanjugu punomoćnik porodice Jakovljević, advokat Predrag Savić.

Jakovljevići su tužili državu Evropskom sudu još 2012. godine povodom pravosnažnog rešenja tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu, kojim je bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić oslobođen od optužbi za iznošenje ličnih i porodičnih stvari, odnosno da je svojim izjavama u javnosti povredio ugled i čast njihovog ubijenog sina.

Smatraju da su im tom odlukom suda povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - na pravično suđenje od strane nezavisnog suda, kao i na delotvornu istragu u vezi sa pravom na život, ukazao je advokat Savić.

Bivši sudija Tufegdžić je vodio vojnu istragu nakon pogibije gardista.

Najpre se sumnjalo da su se međusobno poubijali, ali je kasnijim veštačenjima utvrđeno da ih je ubila treća osoba, za koju se ni danas ne zna ko je.

Advokati porodica obojice gardista, i Jakovljevića i Milovanovića, podneli su zimus Evropskom sudu za ljudska prava još predstavku kojom se žale na državu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Srbije iz 2013. godine u delu koji se odnosi na sprovođenje istrage o njihovom ubistvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri