HTEO JE U SMRT, NISU GA LEČILI: Na ponovljenom pretresu Vladanu Grahovcu (27), optuženom za ubistvo Jelice Tatarovski (82)

J. Ć.

17. 03. 2022. u 08:11

MOJ sin je prvi put pokušao da se ubije u drugom razredu osnovne škole, kada je skočio sa visine od sedamnaest metara.

ХТЕО ЈЕ У СМРТ, НИСУ ГА ЛЕЧИЛИ: На поновљеном претресу Владану Граховцу (27), оптуженом за убиство Јелице Татаровски (82)

Foto D. Alihodžić

Pokušao je još jednom da na istovetan način oduzme sebi život, ali je i tada prošao samo sa manjim povredama. Najgore mi je bilo kada se trovao lekovima, tada mi je rečeno da postoji mogućnost da se ne probudi. Žao mi je što su lekari minimizirali te događaje, zbog čega nije adekvatno lečen.

Ovo je juče, pred Višim sudom u Nišu, izjavila Veselinka Grahovac iz Raške, majka Vladana Grahovca (27), optuženog za teško ubistvo Nišlijke Jelice Tatarovski (82).

Veselinka je pred sudskom porotom svedočila, pre svega, zbog duševnog stanja sina, budući da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Vladan osuđen na 30 godina robije i naložio ponovno suđenje baš zbog sumnje u njegovu uračunljivost.

Ona je posvedočila da njen sin od detinjstva pati od psihičkih problema, zbog kojih je više puta pokušavao samoubistvo.

- Nikada nije ispoljavao agresiju ni prema kome, nisam znala da koristi narkotike. Često je odsustvovao, ali ga nisam pitala gde ide, jer sam znala kakvog je seksualnog opredeljenja, pa sam pretpostavljala da zbog toga odlazi od kuće - rekla je Veselinka.

Andrija Ivić, zamenik višeg javnog tužioca, u završnoj reči je zatražio da se Grahovcu izrekne 40 godina zatvora, što je maksimalna kazna predviđena zakonom koji je važio u vreme Jeličinog ubistva.

- Nesporno je utvrđeno da je optuženi došao u Niš da bi opljačkao Jelicu, jer je znao da prima vojnu penziju. Kupio je nož i poneo čekić. Iskoristio je njeno poverenje, jer ga je poznavala još od kad je kao student živeo u njenoj zgradi, pa mu je otvorila vrata. Kada ju je usmrtio, izvršio je premetačinu i uzeo joj novac. Nakon zločina je uklanjao tragove, skrivao lice od nadzorne kamere i zatražio pomoć u Kliničkom centru zbog posekotine koju je zadobio dok je ubijao Jelicu - objasnio je stav tužilaštva Ivić.

Jelica Tatarovski, Foto privatna arhiva

Grahovčev branilac Jelena Arsić ostala je pri stavu da nije uračunljiv i da zločin nije počinjen iz koristoljublja:

- Veštaci su u svom nalazu naveli da je moj klijent imao uredan raniji razvoj, a imamo svedočenje njegove majke da je pokušao da se ubije i kao desetogodišnjak. Propustili su da objasne kako droga "dži", koju je Vladan koristio sa alkoholom, utiče na organizam, a u literaturi je navedeno da može kompromitovati i pamćenje i rasuđivanje. To što je žrtva zadobila 50 povreda, od kojih neke i posle smrti, ukazuje15 da je napadač bio u izmenjenom stanju svesti. Neophodno je bilo da je u ponovljenom pustupku urađeno novo veštačenje, kako bi mu se eventualno izrekla mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

Foto Privatna arhiva

TUKU ME JER SAM HOMOSEKSUALAC

- BOJIM se Božje kazne zbog toga što sam uradio. Najsrećniji bih bio kada bi mi njena rodbina oprostila. Mnogo se kajem, u pritvoru sam naslikao ikonu Hrista, kao molitvu za Jelicu. Voleo bih da budem eutanaziran, jer mnogo patim. U pritvoru me zlostavljaju osuđenici, tuku me, jer sam ubio staru i nemoćnu ženu, ali i zato što sam homoseksualac i HIV pozitivan. Izvinjavam se narodu i celoj Srbiji - rekao je Vladan Grahovac, koji se i sam obratio sudskom veću.

Presuda će mu biti izrečena 25. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri