SVAKO IMAO SVOJU ULOGU U ZLODELIMA: Potvrđena formalna ispravnost optužnice protiv 31 člana kriminalne grupe Veljka Belivuka

E. H.

02. 08. 2021. u 22:00

POSEBNO odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu kontrolisalo je formalnu ispravnost optužnice protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika ove kriminalne grupe i utvrdilo da je optužnica propisno sastavljena.

СВАКО ИМАО СВОЈУ УЛОГУ У ЗЛОДЕЛИМА: Потврђена формална исправност оптужнице против 31 члана криминалне групе Вељка Беливука

Marko Miljković Mare i mašina za mlevenje

Ona će biti prosleđena svim optuženima, njihovim braniocima, kao i oštećenima i njihovim pravnim zastupnicima.

Okrivljeni i branioci imaju pravo da podnesu odgovor na optužnicu u roku od osam dana od dana dostavljanja. Inače, svi optuženi se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a svima pojedinačno je tužilac "nabrojao" za šta ih osnovano okrivljuje. Za najteža dela, pet teških ubistava koje su počinili u saizvršilaštvu, optuženi su Veljko Belivuk, Miloš Budimir, Srđan Lalić, Nebojša Janković i Vlada Draganić, dok su za jedno manje okrivljeni Marko Miljković, Marko Budimir, Nemanja Đurić, Dejan Tešić i Bojan Hrvatin.

Tužilac za organizovani kriminal Milan Nenadić sa dvojicom zamenika Sašom Ivanićem i Zoranom Babićem, navodi da su Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Lazar Vukićević i Aleksandar Gligorijević ubijeni iz bezobzirne osvete. Svi ovi zločini, prema navodima iz optužnice, počinjeni su u saizvršilaštvu, a svako od okrivljenih imao je unapred pripremljenu ulogu u ovim zlodelima.

Sva ova ubistva, prema navodima iz ovog tužilačkog spisa, počinjena su u vikendici u Ritopeku, Livadska ulica broj 3. Žrtve su mučene i masakrirane, a za njihovo ubistvo korišćene su sekire i noževi. Posle zločina tela su sečena, a tragovi su uništavani u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i kostiju. Gotovo svaki od ovih postupaka osumnjičeni su fotografisali mobilnim telefonima i sadržaj razmenjivlai posredstvom zaštićene aplikacije "Skaj".

Monstruozne fotografije slali su svojim vođama, kako se sumnja, reč je o čelnicima "kavačkog klana", pre svega Radoju Zviceru, a potom i suparničkim ekipama uz pretnju da će tako svi oni završiti.

Inače, protekli petak je dežurno krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal, donelo rešenje o produženju pritvora do 30 dana za Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 25 optuženih. Pritvor im je produžen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i jer je za krivična dela koja im se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina.

U sapštenju se dodaje da su način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Njih 27 se terete da su počinili više krivičnih dela teško ubistvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivično delo otmica, silovanje.

Sa slobode će se od optužbi braniti okrivljeni Bojan Hrvatin (navodno sarađuje sa istražnim organima), Vojislav Đorđević (19), kao i Vladimir Dimitrijević, za koje pritvor nije ni tražen. Druga dvojica su priznala dela, a ranije nisu osuđivana. Na spisku optuženih nije Vuk Vučinić, koji je bio uhapšen u prvom naletu. Tokom istrage utvrđeno je da nije povezan sa krivičnim delima koja se stavljaju na teret ovoj grupi.

Novosti

VULIN: OD MUČITELjA PRAVE HEROJE

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulini zjavio je u ponedeljak da je, kada su ga, kako je naveo, ubice u čijem je hapšenju učestvovao zasule glupostima, podlostima i lažima, sve što je na platnom spisku Đilasovog" Multikoma", vrištao od uzbuđenja i zahteva da bude saslušan i streljan, pa makar samo za tu priliku vratili smrtnu kaznu. Kako je saopštio MUP, Vulin je naveo da se sada, kada je predsednik Aleksandar Vučić objavio da i on i Vulin traže da ih tužilaštvo sasluša i proveri na poligrafu, opet vrišti od besa, ali i razočaranja što nemaju od čega da se kriju.

- Ako je neko i za čas pomislio da je Đilasu i kompaniji stalo do istine, sada se uverio da njima istina ništa ne znači i da su spremni da od mesara i mučitelja prave heroje, samo ako misle da će povrediti Vučića, njegovu porodicu ili mene - rekao je ministar.

Kako navodi MUP, Vulin je time odgovorio "Đilasovim medijima i zaposlenima na nove laži i uvrede povodom najave da će on i predsednik Vučić podneti prijavu protiv sebe samih kako bi se raskrinkale laži ubica i kriminalaca i onih koji ih podržavaju".

VUČEVIĆ PODNOSI PRIJAVU PROTIV VUČIĆA

POVODOM tvrdnji mafijaškog klana Veljka Belivuka i pojedinih političara i medija u zemlji i inostranstvu, potpredsednik Glavnog odbora SNS Miloš Vučević podneće u utorak republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića - saopšteno je u ponedeljak iz SNS.

Kako je navedeno, krivičnu prijavu podneće kako bi građani i u sudskom postupku videli sve dokaze, ko govori neistinu, zašto to čini, sve "pipke" te mafijaške hobotnice, spregu tog kriminalnog klana sa raznim političkim i drugim centrima moći. Ističe se da će nakon toga celokupnoj javnosti biti nedvosmisleno jasno zašto im je svima sve vreme zajednička meta predsednik Vučić. Inače, ovo nije prvi put da Vučević podnosi krivičnu prijavu protiv Vučića. To je učinio i u decembru 2019. kada je podneo prijavu i protiv predsednikovog brata Andreja Vučića. Razlog za to su bili navodi o umešanosti braće Vučić u slučaj "Jovanjica", nelegalnu proizvodnju marihuane na imanju Predraga Koluvije, koji se zbog toga nalazi u pritvoru i protiv kojeg je podignuta optužnica. Vučevićeva prijava je odbačena krajem januara 2020. godine. Tada je Tužilaštvo za organizovali kriminal saopštilo da ne postoje osnovane sumnje da su Aleksandar i Andrej Vučić bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji sa osumnjičenim Predragom Koluvijom, niti da su pomaganjem ili na drugi način učestvovali u izvršenju krivičnog dela koje se stavljaju na teret Koluviji.

SUD U PODGORICI O OPTUŽNICI PROTIV "ŠKALjARACA"

ODLOŽENO ZBOG ŠTRAJKA ADVOKATA

KONTROLA optužnice protiv "škaljaraca" zbog pokušaja ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje važe za osobe bliske "kavačkom klanu", zbog štrajka advokata odložena je za 1. septembar.

Specijalno državno tužilaštvo, kako su "Novosti" ranije obavile, početkom jula podiglo je i dostavilo Višem sudu optužnicu protiv Janka Vukadinovića, Radovana Stanišića, Milete Jovanovića, Almire Mujahodžić, Momčila Milića i Dušana Ivanovića.

Detalji optužnice za sada nisu poznati, ali prema ranijim izjavama specijalnih tužilaca, kriminalnu grupu koja je planirala ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem 2019. je organizovao Vukadinović sa još jednom i dalje nepoznatom osobom. (S. Đ.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!