KUVAR PRIZNAO UBISTVO U TOPUSKOM: Tvrdio da je bio napadnut, da je pucao u strahu

S. J. M.

19. 04. 2024. u 16:52

KUVAR brigade Vojske Republike Srpske Krajine smeštene u Topuskom Radomir Roknić priznao je danas u Višem sudu u Beogradu da je u kasarni u tom gradu 4. avgusta 1995. godine, kada je počinjala "Oluja" ubio dvojicu srpskih vojnih policajaca Đuru Krivokuću i Jovana Novakovića. On je iznoseći odbranu tvrdio da je bio napadnut i da je pucao u samoodbrani.

КУВАР ПРИЗНАО УБИСТВО У ТОПУСКОМ: Тврдио да је био нападнут, да је пуцао у страху

Foto Z. Jovanović

Roknić je inače osumnjičen za teško ubistvo i posle zločina skrivao se 28 godina, da bi prošle godine u maju bio uhapšen u Rumi. On nema prijavljeno ni prebivalište, ni boravište ni u Srbiji, niti u Hrvatskoj čiji je državljanin. Sud je danas odbio predlog njegovih branilaca da mu ukine pritvor.

Roknić je ispričao da je tog dana ušao u spavaonicu vojne policije u kasarni kod komšije Ostoje Bakića, koji više nije živ i sedeo je sa njim i razgovarao, kada je ušao Đuro.

- Kada me je video, skočio je na mene, bio je besan i vikao "šta kuvari tu rade, oni jedu meso, a vojska gine" - kazao je okrivljeni. - Govorili su mu da me ne napada, ali me je ošamario. Krenuo sam napolje, a on me šutnuo nogom u dupe. Otišao sam onda u kuhinju gde sam radio, a on je ostao u toj spavaoni. Posle 20 minuta rekao sam komandiru da idem u Petrinju da regulišem neke dokumente i uzeo sam moju poluautomatsku pušku, koju sam dva dana ranije doneo od kuće i držao je u kuhinji. Stavio sam je na rame, cev je bila uperena ka dole i krenuo na autobus.

Roknić je ispričao da je pokojni Jovan sedeo na klupi ispred zgrade gde je bila spavaonica vojne policije.

- Video me je i rekao "Rajko, pušti ga kraju", misleći na Đuru. Odgovorio sam, "ko ga šiša", odmahnuo rukom i krenuo. Pokojni Jovo je tada viknuo: "Eto ga". Okrenuo sam se i video Đuru na vratima, koji je išao prema meni. Bio je udaljen od pet do sedam metara. Čuo sam viku momaka iz spavaone, "nemoj Đuro, ne Đuro" i njega kako govori "ubiću ga, majku mu j...m". Video sam Đurinu ruku dignutu prema meni, ali ne znam da li je imao pištolj. U tom strahu to nisam primetio. Okrenuo sam se ka njemu, pucao i video da je pao. Jovu nisam tada video i ne znam gde je bio. Spustio sam glavu i izašao na put misleći da se ubijem.

On je kazao da se kilometar udaljio od kasarne u neko šiblje i da je stavljao pušku na srce i vrat, ali nije mogao da puca.

- Video sam da dolaze po mene i viču mi "Rajko predaj se, živ je", a ja znam da nije. Krenem ka njima i stanem, onda mislim vezaće me i krenem dva koraka unazad i tad su pucali i pogodili me sa strane iznad kuka i metak je prošao kroz stomak, creva mi ispala - ispričao je u sudnici Roknić. - Došli su do mene i uzeli mi pušku. Posle su došla i dva vojnika i rekli mi da sam ubio i Jovu. Pitao sam ih, "kako njega", a oni vele, "metak mu je prošao kroz vrat". Molio sam ih da mi daju pušku da se ubijem ili da me oni ubiju, ali nisu hteli.

Roknić je kazao da su ga odatle odveli u bolnicu u Glini, gde je operisan, a onda je autobusom prebačen u bolnicu u Prijedoru, gde je 21 dan bio na aparatima.

On je kazao da sa Đurom nije bio u sukobu, ali da je ubijeni često dolazio u kuhinju i onako agresivan tražio salamu, mesni narezak i kada mu je rekao "Đuro nemam", on je vikao "kako nema, sve ste pojeli".

Roknić je kazao da ne zna kako je repetirao pušku i otkud metak u cevi i da se ne seća da li je opalio jednom ili više puta. Prema optužnici on je ispalio deset metaka. Kazao je i da je Jovo bio miran i dobar mladić i da nikakve probleme međusobno nisu imali, kao i da Đuro i Jovo nisu pucali na njega.

Sud je naložio da se do sledećeg pretresa 6. juna uradi dopunsko veštačenje Radomira Roknića na okolnost uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnog dela i njegove sadašnje procesne sposobnosti. Na sledećem suđenju biće saslušana dva sedoka, dok su tri svedoka koja su tada bili u kasarni u međuvremenu preminula.

Na današnje suđenje došli su sestra Jovana Novakovića i supruga i sin Đure Krivokuće, koji su teško podneli saslušanje Roknića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)