Koliko je star trag okrivljenog? Sukob veštaka i stručnog savetnika na suđenju za ubistvo Mite Bežanije

S. J. M.

05. 02. 2024. u 17:41

NA ponovljenom suđenju Velemiru Simiću, optuženom za učešće u teškom ubistvu Gorana Mijatovića, zvanog Mita Bežanija, i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića 2006. godine, stručni savetnik odbrane Oliver Stojković osporavao je na današnjem suđenju u Višem sudu u Beogradu DNK veštačenje Biološkog fakulteta.

Колико је стар траг окривљеног? Сукоб вештака и стручног саветника на суђењу за убиство Мите Бежаније

Foto: N. Paraušić

Simić je optužen da je automobil u koji je Slaviša Bilinac stavio protivpešadijsku minu dovezao na Bežanijsku kosu i parkirao ga na parkingu ispred Mijatovićeve zgrade i pokraj njegovog džipa. Kada je Mijatović prišao, vozilo je eksplodiralo, a on i Novković teško ranjeni, preminuli su kasnije u bolnici. Prema optužnici Bilinac je  daljinski aktivirao minu.

DNK veštačenje otkrilo je Simićeve DNK tragove u manjoj količini na volanu, menjaču i ručici od haube auta koje je eksplodiralo. On je u odbrani tvrdio da je to vozilo dva meseca ranije bilo kod njega na popravci i negirao je da je učestvovao u ubistvu Mijatovića.

Stručni savetnik Stojković smatra da Simić nije poslednji dodirivao volan i menjač.

- To je pretpostavka, jer su tragovi Bilinca obilni i očuvani, dok su tragovi Simića veoma oskudni - kazao je Stojković. - Oskudnost biološkog traga može ukazivati na njegovu starost. Simićevi tragovi na volanu, menjaču i ručici haube su stariji nego Bilinčevi na žicama. Sva četiri traga Simića su oštećeni i to na takav način da nema njegovog potpunog gena, a ima genskih varijanti drugih osoba, koji su manjeg oštećenja nego Simićevi. Na osnovu toga može se pretpostaviti da su drugi ljudi posle Simića imali kontakt sa volanom i menjačem i ostavili trag.

Stojković kaže da nije moguće sa naučnom sigurnišću utvrditi kada su ti tragovi nastali i kojim redosledom.

- Mislim da su mogli nastati u periodu dužem od mesec dana od dana njihovog fiksiranja - smatra stručni savetnik. - Tragovi su takvi da ukazuju na pretpostavku da Simić nije poslednja osoba, koja je bila u kontaktu sa volanom i menjačem. U jednom tom tragu ima traga i neke druge osobe, koji nije propao, a Simićev je propao, što ukazuje da je ta druga osoba ostavila svoj trag posle Simića. Na volanu ima tragova i osoba koje nisu otkrivene.

Dušan Keckarević, koji je radio DNK veštačenje, ukazao je da stručni savetnik poredi tragove Bilinca i Simića na osnovu kvaliteta i očuvanosti, što je nemoguće, jer su to nezavisni tragovi.

- Činjenica je da su ti DNK tragovi nađeni na tom mestu. Kontaktni tragovi mogu da budu oštećeni, ali to ne ukazuje na njihovu starost. Svi ovi tragovi su mali, ali i kada su u malim količinama mogu se dobiti ovakvi rezultati nakon analiza. Određivanje njihove starosti izlazi iz domena struke - kazao je Keckarević.

On je dao i primer da kada imate stalnog i povremenog vozača auta, nakon sedam dana ne može da se detektuje trag privremenog vozača, dok traga stalnog vozača i dalje ima i da se većina tragova privremenog detektuje istog ili sledećeg dana.

Branilac Simića advokat Aleksandar Đurković naveo je na kraju da su i pred razmimoilaženja u stavovima i veštak i stručni savetnik potvrdili da se naučnim putem ne može utvrditi ko je poslednji upravljao autom. Sud je odbio njegov predlog da ustanova iz Novog Sada  uradi novo DNK veštačenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)