PRAVDU ČEKAJU 18 GODINA: Stanoje nastradao na gradilištu, udovica Todora očajna – na svakom ročištu preživljavam njegovu smrt

J. STOJKOVIĆ

10. 07. 2022. u 14:00

STANOJE Petrović iz sela Ljutež kod Vladičinog Hana nastradao je 15. novembra 2003. godine u Beogradu u 57. godini.

ПРАВДУ ЧЕКАЈУ 18 ГОДИНА: Станоје настрадао на градилишту, удовица Тодора очајна – на сваком рочишту преживљавам његову смрт

Foto: Privatna arhiva

On je jedan od građevinaca sa juga Srbije koji je prihvatao najteže poslove u prestonici kako bi othranio porodicu. Na njega je pao zid, koji ga je odgurnuo kroz otvor za lift, zbog čega je stradao na mestu. Njegova porodica već 18 godina čeka na pravdu.

- Bila je to priča koja je potresla ne samo našu porodicu već i čitavu Srbiju. Pisale su novine o brojnim problemima na gradilištu. Našeg dede nema, ali ono što dodatno boli je činjenica da nema ni pravde - započinje priču za "Novosti" Stefan Stanković iz Surdulice.

Stefan kaže da već 18 godina na svako ročište u Beograd odlazi njegova baka, 78-godišnja Todora.

- Nedavno sam išla za Beograd, pa ću ponovo u oktobru, ja ne znam šta više da kažem, stalno se nešto odlaže. Ne mogu više da stalno iznova preživljavam smrt čoveka, ali šta ću, sud mora da se poštuje - kaže Todora.

Foto: Privatna arhiva

Todora dolazi na svako ročište već 18 godina

U junu je održan glavni pretres, a novi termin u oktobru zakazan je radi izvođenja drugih dokaza.

Porodica je revoltirana jer je uverena da je samo njima stalo do pravde. Tokom ovog perioda tužilaštvo je, prema tvrdnjama članova porodice, odustalo od gonjenja po službenoj dužnosti, pa su oni pre nekoliko godina pokrenuli privatnu tužbu. Ročište se vodi u Višem sudu u Beogradu, a okrivljeni Zoran Đokić, Dragiša Nikolić i Aleksandar Nikolić su se, nakon dužeg vremena, u junu pojavili na suđenju zajedno. Na ranijim ročištima uvek bi neko od njih izostajao, zbog čega nije bilo procesnih pretpostavki da se održi glavni pretres.

NE ODUSTAJU

Porodica stradalog radnika kaže da neće odustati od borbe za istinom i pravdom, jer za njih Stanoje nije samo još jedan radnik koji je stradao na gradilištu, već otac, suprug i deka.

- Uveren sam da smo u pravu, o čemu svedoči i izvešaj veštaka, ali, s druge strane, sve predugo traje. Ovoga puta ročište je odloženo zbog saslušanja svedoka navedenih u iskazu - kaže unuk stradalog Stanoja.

Marija Milanović, advokatica Stojanove udovice, kaže da ona slučaj vodi dve godine i da se u poslednjih godinu dana uradilo više nego deceniju i po pre toga. Njoj je najveća enigma zašto je tužilaštvo odustalo, a tokom procesa menjalo se nekoliko sudija i sve je unedogled odlagano.

Foto: Privatna arhiva

Nastradali Stanoje Petrović

- Imamo situaciju gde podizvođači, odgovorna lica, ovde okrivljeni, prebacuju krivicu na "Energoprojekt", iako je u ugovoru jasno precizirano koje su njihove obaveze bile i čija je odgovornost ukoliko se radnici ne obezbede i zaštite. Njihovi povremeni izostanci sa glavnog pretresa odužili su čitav slučaj, ali se nadam da će se u skorije vreme zaključiti cela priča. Poražavajuće je to da se svi sklanjaju od odgovornosti, iako se radi o firmama koje su i danas aktivne, te mogu da pomognu oštećenoj porodici - kaže Marija Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)