PRIPREMNO ROČIŠTE BELIVUKU I MILJKOVIĆU: Čitanje optužnice počelo ispočetka

Tanjug

05. 07. 2022. u 17:13

U SPECIJALNOM sudu u Beogradu počelo je ispočetka pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ БЕЛИВУКУ И МИЉКОВИЋУ: Читање оптужнице почело испочетка

FOTO: Ata images

Danas je ispočetka počelo čitanje optužnice jer je spojen predmet ostalih pripadnika kriminalne grupe sa Miljkovićevim.


Advokati Gordana Božilović Petrović i Vlada Petrović su novi Miljkovićevi branioci, potvrdili su za Tanjug ispred Specijalnog suda.

Na prethodnom suđenju je takođe počelo čitanje optužnice ispočetka, jer je spojen predmet u odnosu na Belivuka, koji je ranije bio razdvojen.

Takođe, predmet u odnosu na Miljkovića je razdvojen, ali ih je sudija na kraju poslednjeg pripremnog ročišta spojila.

Ranije je pripremno ročište odlagano nekoliko puta. Prvi put je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih.

Lazarević je, naime, uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru.

Prethodno je pripremno ročište odloženo jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

Organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njeni pripadnici potvrđenom optužnicom terete se za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branooci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Na ovom ročištu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište, sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Osim pritvorenih na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status svedoka okrivljenih.

Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Hrvatin i Spasojević su prema ovim sporazumima dobili status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.

Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava - Goran Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana LJepoje.

Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Obojici za ova dela preti doživotni zatvor, a ovako će dobiti 15 i 14 godina zatvora.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana LJepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

BONUS VIDEO:

Suđenje Velji nevolji


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPOZORENJE: Nemojte piti kafu ako ste u nekoj od OVIH grupa