HTELI DA OTMU I STARIJEG BRATA: Kako je obrazložena presuda četvorici okrivljenih za kidnapovanje maloletnika iz Stare Pazove

S. KOSTIĆ

07. 02. 2022. u 21:09

MARKO Jovišić (57), njegovi sinovi Lazar (21) i Nikola (19), kao i Lazarev prijatelj Aleksa Mrđa (21) iz Stare Pazove, osuđeni su u ponedeljak prvostepenom presudom Višeg suda u Sremskoj Mitrovici na ukupno 28 godina zatvora zbog otmice Petra Mitrovića (15) iz Stare Pazove krajem oktobra 2019.

ХТЕЛИ ДА ОТМУ И СТАРИЈЕГ БРАТА: Како је образложена пресуда четворици окривљених за киднаповање малолетника из Старе Пазове

Marko Jovišić, sa sinovima Lazarom i Nikolom

Pojedinačno, Marku je izrečena kazna od 10 godina, Lazaru tri godine manje, a Nikoli pet godina zatvora, jer je u trenutku izvršenja dela bio maloletan, zbog čega je dobio najmanju kaznu maloletničkog zatvora. Mrđi je izrečeno šest godina robije.

Obrazlažući presudu, sudija Milica Cvejić je rekla da je tokom ovog sudskog procesa utvrđeno da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, da su bili svesni šta rade, i da su na taj način hteli da pribave materijalnu korist od Petrovih roditelja, koji važe za imućnu porodicu u Staroj Pazovi.

Nakon čitanja presude, sudija Cvejić osvrnula se na izjave okrivljenih koje su dali u svoju odbranu, a zatim navela da je Markova neosnovana. On nije priznao krivično delo, ali ga je Mitrović prepoznao kao izvršioca. Njegov stariji sin Lazar, koji je priznao krivicu, branio se da je došlo do nesporazuma, što je sudsko veće odbacilo. Negodujući na sudijine reči, nakon stalnih upadanja, pa čak i povišenog tona Lazara i Marka, sudija je čuvarima rekla da ih izvedu iz sudnice, tako da je samo Mrđa ostao da sasluša izlaganje do kraja.

Marko Jovišić višestruki je povratnik, Lazar do sada nije bio osuđivan, dok najmlađi Jovišić već ima nekoliko krivičnih dela sa elementima nasilja. Mrđi su izrečene dve vaspitne mere.

U izjavi za "Novosti", sudija Cvejić kaže da je okrivljena četvorka maloletnog Petra držala u zatočeništvu 20 sati i da je bilo pitanje kada će tražiti novac.

- Oni su hteli da otmu i Petrovog starijeg brata Aleksandra, ali nisu uspeli u tome. Cilj im je bio da iznude od porodice Mitrović što veći otkup. Gledajući slike prostorije u Belegišu, vidi se da su oni sve to planirali. Dečaka su vezali za neku spravu, gde je on visio na plafonu - navodi sudija Cvejić, ukazujući na to da četvorka kod sebe nije imala nijedan mobilni telefon, kako ih policija ne bi locirala.

Izricanju presude nije prisustvovao Petar, ali je bio njegov otac Goran, koji je zahvalio sudiji, tužilaštvu, policiji na istrajnosti, vremenu, a onda je zaplakao.

- Oprostite, emocije me vraćaju na snimke - rekao je Petrov otac.

Marko Jovišić, njegovi sinovi Lazar i Nikola, ali i Lazarev prijatelj Aleksa Mrđa, 27. oktobra 2019. godine oteli su Mitrovića, pola sata pre ponoći u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi. Dečaka su ubacili u putnički automobil marke "punto", a onda atarskim putevima odvezli u napuštenu vikendicu gde su spremali plan kako i koliko da traže otkup za dečaka.

STEFAN JOKIĆ: NEMA DOKAZA ZA MRĐU

BRANILAC Alekse Mrđe, beogradski advokat Stefan Jokić, smatra da je njegov klijent osuđen bez dokaza i najavio je žalbu na izrečenu prvostepenu presudu.

- Smatramo da za Mrđu nema dokaza za osuđujuću presudu - tvrdi advokat Jokić. - Sud, međutim, nije uvažio dokaze koje je prezentovala odbrana. Smatramo da u celom postupku nije utvrđeno činjenično stanje na osnovu kojeg su i donete presude. Žalićemo se na ovakvu odluku Krivičnog veća, jer smatramo da je u ovom slučaju presudio pritisak javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna