ODBRANA ŽELI DA OSPORI DNK: Lome se koplja oko krunskog dokaza za ubistvo u niškom naselju Beverli hils

J. ĆOSIN

22. 10. 2021. u 13:28

SUĐENJE Darku Mitiću (34), optuženom za teško ubistvo svog nekadašnjeg prijatelja Miloša Radojkovića (25) odloženo je pred Višim sudom u Nišu zbog štrajka advokata širom Srbije.

ОДБРАНА ЖЕЛИ ДА ОСПОРИ ДНК: Ломе се копља око крунског доказа за убиство у нишком насељу Беверли хилс

Radojković ubijen pred svojom kućom, Foto j. Ćosin/arhiva

Na ročištu je trebalo da se razmene mišljenja odbrane i veštaka Instituta za sudsku medicinu oko krunskog dokaza zbog kojeg se Mitić tereti da je likvidirao svog druga - DNK traga.

Analiza bioloških tragova na čaurama ispaljenih iz pištolja CZ 99 korišćenog za ubistvo, koju je obavio Zavod za sudsku medicinu u Nišu pokazala je da pripadaju Mitiću. Međutim, genetički forenzičar sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Dušan Keckarević, koga je angažovala Mitićeva odbrana, na prošlom glavnom pretresu osporio je glavni dokaz ističući da je polimerima korišćenim u procesu analize bioloških tragova istekao rok.

S obzirom na to da je Keckarević svoje viđenje izneo tek kada je veštak Zavoda za sudsku medicinu Aleksandra Stefanović napustila sudnicu, po naredbi sudije Višeg suda Mirka Draškovića, trebalo je da dođe do sučeljavanja veštaka.

Odgovor na pitanje da li je zaista optužba protiv Mitića dovedena u pitanje zbog neispravnog polimera, potražili smo u Institutu za sudsku medicinu, koji je isključio bilo kakvu mogućnost greške. Aleksandra Stefanović, načelnica laboratorije za DNK analizu, objasnila je kako su se na Keckarevićevom nalazu pojavile crvene tačkice, koje su navodno ukazale da je korišćen reagens kojem je istekao rok.

- Odbrana je proverila naše rezultate kroz svoj softver, "G maper", a mi koristimo softver "G marker" kompanije "Soft genetiks". Pojava tih crvenih tačkica je usledila usled neusklađenosti softvera, a ne zbog toga što je našim polimerima istekao rok - objasnila je Stefanovićeva.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Goran Ilić ističe da je nemoguće da neispravna analiza od svih ljudi na planeti ukaže baš na osumnjičenu osobu.

- U slučaju da je postojao problem sa polimerom, rezultat analize bi bio nejasan, a ne eksplicitan. Iduće godine, nadamo se, proslavićemo 60 godina postojanja ustanove, za sve to vreme nije nam osporen nalaz ni iz jedne svoje oblasti forenzičke medicine - objašnjava Ilić.

Ispalio 12 hitaca u Miloša

MITIĆ je uhapšen pod sumnjom da je 20. novembra 2019. sačekao Miloša Radojkovića (na slici) ispred njegove kuće u niškom naselju Beverli hils i ispalio u njega dvanaest hitaca, od kojih ga je pogodilo deset. Motiv zločina, kako tvrdi tužilaštvo je bezobzirna osveta, jer mu je Radojković nekoliko meseci pre ubistva zapalio vozilo, i to na dan svadbe. Mitiću se na teret stavlja teško ubistvo za koje je zaprećena maksimalna kazna predviđena Krivičnim zakonom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)