ŠUT U GLAVU BIO KOBAN ZA STEFANA FILIĆA: Nastavak suđenja za smrt mladića iz Velike Plane, roditeljima trebalo čelično srce da slušaju veštake

Novosti online

19. 09. 2021. u 20:00

SUĐENjE za ubistvo tinejdžera Stefana Filića (18) iz Velike Plane nastavljeno je juče u Višem sudu u Smederevu saslušanjem komisije veštaka sa Instituta za sudsku medicinu.

ШУТ У ГЛАВУ БИО КОБАН ЗА СТЕФАНА ФИЛИЋА: Наставак суђења за смрт младића из Велике Плане, родитељима требало челично срце да слушају вештаке

Restoran ispred kog je ubijen Stefan / Foto arhiva

Oni su potvrdili da je tinejdžerova smrt nastupila nasilno nakon zadobijenih povreda u predelu glave tokom kritične tuče 2. februara 2020. godine. Dr Bogdanović i dr Savić su nedvosmisleno potvrdili da je Stefan dobio više udaraca u glavu, uglavnom pesnicama, ali da je glavni uzrok smrti nagla rotacija glave i hiperekstenzija mozga koja je dovela do oštećenja i kidanja produžetaka nervnih ćelija i moždanice, a što je posledica prejakog šuta u glavu takozvanim obuvenim stopalom koji je Stefanu zadao Nikola Bojović u trenutku kad je Stefan nepomično ležao.

Veštaci su takođe potvrdili da Stefan nije imao nikakvu anomaliju koja bi mogla biti uzrok smrti, a takođe su potvrdili i da su svi udarci bili u kratkim intervalima, odnosno da su mu zadavani jedan za drugim.

S obzirom na to da je juče opravdano odsustvovao sudski veštak Ćirković, te nisu mogli da se reprodukuju snimci sa sigurnosnih kamera koji su dostavljeni od strane NKTC, sud je doneo odluku da se na sledećem pretresu koji je zakazan za 25. oktobar veštaci izjasne da li je neki od udaraca pesnicom u glavu u direktnoj vezi sa smrću Stefana Filića. Sud je doneo i odluku da se u prisustvu lekara izveštače i povrede nanete Andriji Filiću i Milanu Risimoviću, kao i eventualne povrede ostalih učesnika.

Nikola B. i Mitar P. / Arhiva

Kako priča tetka ubijenog Stefana, Javorka, porodica je prisustvovala ovom ročištu, a koliko su mogli da razumeju medicinsku terminologiju, Stefan bi najverovatnije bio živ i pored tolikih udaraca da nije bilo zverskog šuta u glavu od strane Nikole Bojovića koji je itekako morao biti svestan svoje snage u tom trenutku, s obzirom da se aktivno bavio fudbalom.

- Nakon iznetog mišljenja stručnjaka, Bojović je i zatražio kratko odsustvo pravdajući odlaskom u toalet, nakon čega se ubrzo vratio i mirno posmatrao tok postupka do kraja, verovatno svestan dela koje je učinio. Što se nas porodice tiče, mislim da je suvišna svaka reč. Trebalo je ocu i majci mnogo snage i čelično srce da slušaju o povredama koje su nanete njihovom nedužnom detetu i da sve to podnesu. Teško je, ali kao što sam već rekla, Stefan nam daje snagu da izdržimo, da se borimo da pravda bude sprovedena i da sećanje na njega nikad ne prestane - navodi ona.

Arhiva

Napadnut jer je hteo da zaštiti brata

Stefana Filića su 2. februara prošle godine ispred kluba “Brodolom” napali dve godine stariji mladići. Prethodno su se ustremili na njegovog mlađeg brata, a kada je Stefan stao u njegovu zaštitu pokušavajući da smiri situaciju, umesto da odustanu, napadači su se ustremili na njega. Pao je na zemlju, a oni su nastavili da ga udaraju i šutiraju. Nasilnici su zatim pobegli, a prolaznici su pozvali policiju i Hitnu pomoć koja je Stefana sa teškim povredama prevezla u bolnicu “Stefan Visoki” u Smederevskoj Palanci, ali je zbog težine povreda, odmah morao biti transportovan u Beograd. Uprkos borbi lekara Stefan je preminuo.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode