TRAŽI 200 EVRA PO DANU PRITVORA: Zahtev Marine Andrejić Evropskom sudu za ljudska prava, pošto je oslobođena za ubistvo sina Đorđa

V. N.

28. 07. 2021. u 21:46

MARINA Andrejić (50), koja je 2012. pravosnažno oslobođena za ubistvo sina Đorđa (13) u julu 2010. godine, tužila je državu Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Straburu tražeći da joj se dosudi adekvatna odšteta zbog neosnovanog boravka u pritvoru.

ТРАЖИ 200 ЕВРА ПО ДАНУ ПРИТВОРА: Захтев Марине Андрејић Европском суду за људска права, пошто је ослобођена за убиство сина Ђорђа

Marina i Đorđe Andrejić

Njen advokat Srbislav Stojanović kaže da je podneo predstavku Evropskom sudu, jer su sudovi u Srbiji njegovoj klijentkinji dosudili oko 1,4 miliona dinara za 703 dana provedena u pritvoru, odnosno 2.000 dinara po danu neosnovanog pritvora, što je po njegovom mišljenju malo.

Stojanović traži da Evropski sud naloži Srbiji da Andrejićevoj isplati pravičnu naknadu, što, kako kaže, treba da bude oko 200 evra po danu, odnosno 140.000 evra.

Marina Andrejić, iz Majilovca u Opštini Veliko Gradište 2012. je odlukom Apelacionog suda u Beogradu, pravosnažno oslobođena optužbi za ubistvo sina Đorđa, pošto je taj sud preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Požarevcu, koji ju je prethodno u dva navrata osuđivao na 20 godina zatvora. Pravosnažnu presudu potvrdio je i Vrhovni kasacioni sud, pošto je 2013. odbio neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva.

Andrejićeva je bila uhapšena 25. jula 2010., tri dana od nestanka njenog sina, a 3. jula 2012. je puštena iz pritvora, nakon odluke Apelacionog suda. Đorđe je nestao 22. jula, kada je sa majkom otišao na njivu. Njegova majka kući se vratila dva dana kasnije, ali bez sina, nakon čega je uhapšena. Više od 500 ljudi danima je tragalo za dečakom, ali on nije pronađen. Lovci su 7. novembra 2010. pronašli lobanju, a taj teren pretraživan je i u narednih nekoliko dana kako bi se pronašli i ostali delovi dečakovog tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)