DANAS PRESUDA NEMANJI STAMENKOVIĆU: Kraj suđenja za nesreću u kojoj su poginuli Andrej Prekljušaj i Dejan Ilić na bulevaru u Nišu

J. Ć.

07. 07. 2021. u 08:58

Osnovni sud u Nišu izreći će danas presudu Nemanji Stamenkoviću (20) iz Beograda optuženom da je 4. januara ove godine, vozeći "audi" velikom brzinom, izazvao tešku saobraćajnu nesreću na Bulevaru Medijana u Nišu u kojoj su poginuli Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

ДАНАС ПРЕСУДА НЕМАЊИ СТАМЕНКОВИЋУ: Крај суђења за несрећу у којој су погинули Андреј Прекљушај и Дејан Илић на булевару у Нишу

Foto: J.Ć.

Suđenje tokom kojeg su ispitani svedoci, policajcijski službenici, psihijatri, sudski veštaci saobraćajne I psihihijatrijske struke, počelo je 26. marta, a okončano je krajem juna. Opruženi je negirao krivicu koja mu se stavlja na teret, pravdajući se pred sudom da mu je na kružnom toku u blizini nesreće izleteo blindirani auto, te da se zbog njega uplašio i izgubio kontrolu, što su psiholozi I psihijatri u potpunosti negirali, tvrdeći da je bio u potpuno uračunljivom stanju, da je preduzimao uobičajene radnje specifične za ovakvu situaciju I da je pokušao da preuzme kontrolu nad vozilom kada je video da će udariti u prvog pešaka.

Tokom postupka je utvrđeno da Nemanja nije imao alkohol I opojate u krvi tokom nemilog događaja, ali nikada nije dokazano kojom se zapravo brzinom kretao u trenutku nesreće, već je samo ustanovljena najmanja brzina od 131 km/h.

Tužilaštvo je zatražilo da se Nemanja osudi na maksimalnu kaznu propisanu za ovo krivično delo od  8 godina. Advokat Bratislav Stojanović koji zastupa Andrejevu majku Aleksandru Kostadinović tvrdi da se „audi“ kretao brzinom od 152 kilometra na čas, što se može utvrditi korišćenjem specijalizovane animacije, te je zatražio s toga novo saobraćajno veštačenje koje bi bilo povereno departmanu za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, budući da veštak Dejan Bogićević, kako je obrazložio sudu, nije uradio kompjutersku animaciju saobraćajne nezgode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)