PROBLEM SE JAVIO TEK POSLE POLETANJA: Dve istrage zbog pada aviona i pogibije pilota Aleksandra Arsića (FOTO/VIDEO)

S. J. M.

11. 08. 2023. u 20:30

ULTRA laki avion, koji se juče srušio u kukuruze kod Zemun polja, nakon pada na zemlju projurio je još nekih 40 metara i zapalio se.

ПРОБЛЕМ СЕ ЈАВИО ТЕК ПОСЛЕ ПОЛЕТАЊА: Две истраге због пада авиона и погибије пилота Александра Арсића (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. J. M.

Pilot i vlasnik aviona Aleksandar Arsić (70) je poginuo, a njegovo telo je po nalogu javnog tužioca poslato je na obdukciju sa toksikologijom. Prema prvim nezvaničnim informacijama avion se srušio zbog tehničke neispravnosti. Sa njega je navodno dok je bio u letu otpao neki deo, pretpostavlja se zakrilce sa desnog krila, a jedan paor je policiju obavestio da je nekih 300 metara dalje od mesta gde je letelica pala, dok je obrađivao zemlju, video deo od aviona. On ih je i odveo tamo da im pokaže.

Takođe, Arsić je avionom kružio u blizini sportskog aerodroma "13. maj" sa kojeg je nekoliko minuta ranije poleteo i tako kružeći pokušavao da se spusti, pa ga je operater pozvao da vidi štav se dešava, a on mu je odgovorio da je - "izgubio kamande".

Arsić je, inače ranije u Švedskoj pravio te avione, a onda je proizvodnju preselio u Višnjicu u Beogradu i kao test pilot testirao ih. Avion u kojem je poginuo je drugi koji je napravio u Srbiji i verovatno je uzleteo, kako bi proverio neke njegove performanse. Prethodno je celo pre podne na njemu nešto radio.

Da bi se proverilo da li je u pitanju bila nesreća i tehnički problem na letelici ili je možda bilo neke sabotaže, Više tužilaštvo u Beogradu će sprovesti istragu. Saslušaće se ljude sa kojima je pre nesreće Arsić bio u kontaktu, a uradiće se i veštačenje letelice i delova koji su od nje ostali.

Takođe će i Centar za istraživanje vazuhoplovnih nesreća sprovesti istragu i analizirati tehničke aspekte i ljudski faktor, kako bi se izvukle pouke da se nešto slično više ne bi ponovilo.

Osnivač portala "Tango siks" Petar Vojinović, objasnio je za Tanjug da se u tim istragana angažuju stručnjaci iz raznih oblasti, da se tehnička ekspertiza radi na fakultetu, a analizira se i "istorija" pilota. On je rekao da je od osnivanja aerodroma "13. maj" 2001. godine ovo druga nesreća sa fatalnim ishodom. Prethodna je bila 2018. godine i po sredi je bio ljudski faktor.Vojinović objašnjava da samim tim što je letelica uspešno poletela ukazuje da su se problemi javili posle, a da će istraga pokazati da li se nešto zaglavilo ili otpalo.

PROJEKAT OTKUPLjEN OD ŠPANACA

AVIONČIĆ marke "Esqual VM-1C", kako objašnjava Petar Vojinović, je visokoperformansna ultra-laka letelica, čiji je inženjerski i proizvodni projekat sada pokojni Aleksandar Arsić otkupio pre 10 godina od grupe inženjera iz Španije:

- Bio je to pouzdan i kvalitetan projekat. Globalno ih je proizvedeno oko 20 primeraka. Nakon otpočinjanja proizvodnje u Srbiji izrađeno ih je ne više od pet. Letelice nisu proizvođene serijski već u segmentima, koje kupac sam sastavlja.

- Statistički ljudski faktor je najčešći uzrok nesreća. Tehnika jako retko otkazuje, ali i tehnika mora da se nadgleda, pa tu opet dolazimo do ljudskog faktora. - rekao je on. - Ove letelice i kad motor otkaže mogu da jedre neko određeno vreme bez pogona i prizemlje se, ali je problem ako se dogodi strukturno oštećenje.

BONUS VIDEO - "VIDEO SAM AVION, MAHAO PILOTU": Ispovest čoveka kraj čije njive se srušila letelica u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024