"UHAPŠENI SU NAJVEĆI TRGOVCI DROGE U SRBIJI" Vanredna konferencija za medije Ministarstva unutrašnjih poslova

Novosti online

11. 05. 2023. u 15:55 >> 16:08

POSLE velika akcije policije u kojoj su uhapšene vođe balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na području Evrope, u toku je vanredna konferencija za medije Ministarstva unutrašnjih poslova.

УХАПШЕНИ СУ НАЈВЕЋИ ТРГОВЦИ ДРОГЕ У СРБИЈИ Ванредна конференција за медије Министарства унутрашњих послова

Foto D. Milovanović

Medijima se obratio načelnik uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

- Srbija je još jednom uspešnom akcijom pokazala i dokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala - rekao je Cmolić. 

 Uhapšeno je 13 lice, podsetio je on. U saradnji sa Europolom kako je naglasio, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta i dodaje da se veruje da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljeki koje su stigle u Evropu iz Brazila, Ekvadora a preko Afrike.

- Uhapšeni su organizatori M.S. i M.L., kao i vođe nezavisnih ćelija. Uhapšeno je 13 lica pripadnika kriminalne grupe koje su funkcionisale kao Balkanski kartel. Srbija je uspela da mapira njihove aktivnosti širom sveta. Najmanje sedam tona zaplenjenog kokaina u 2020. dovodimo u vezu sa ovim kartelom - rečeno je na današnjoj vanrednoj konferenciji MUP-a.

Načelnik je naveo da je u akciji bila ključna Skaj aplikacija. Analizom sprovedenom preko podataka sa aplikacije "Skaj" i "IČ" najmanje sedam tona kokaina se dovodi, kako je istakao u vezu sa uhapšenim vođama i članovima kartela. 

- Ova akcija se vodi od 2021. godine, od kada je preuzeta aplikacija, vodi se u tajnosti u tajnosti, do današnjeg dana, dana realizacije - kazao je Cmolić.

Printscreen

Kriminalne vođe kartela uhapšene u Srbiji su najveći trgovci droge, kako je saopšteno.

Zaplenjeno je 700 kilograma kokaina u Roterdamu, 1,2 tone kokaina u Haseltu u Belgiji i 5 tona kokaina na Arubi.

Pronađena je veća količina novca i oružja na 20 pretresanih lokacija.

Analizom sprovedenom preko podataka sa aplikacije "Skaj" i "IČ" najmanje sedam tona kokaina se dovodi, kako je istakao u vezu sa uhapšenim vođama i članovima kartela. 

Cmolić je naveo da su osobe uhapšene u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, dodajući da je istraga i dalje u toku, da se rade pretresi na više lokacija.

- Narednih dana izaći ćemo sa više informacija - rekao je.

Odgovarajući na pitanje da li je ova kriminalna grupa bila povezana sa Darkom Šarićem ili Kavačkim klanom, Cmolić je rekao da je ovaj kartel koji je danas praktično uništen funkcionisao zasebno.

- Da li je bio povezan sa drugim utvrdiće istraga u narednim danima ili mesecima, ali je funkcionisao samostalno - rekao je Cmolić.

Upitan koliko je kokaina zaplenjeno u Srbiji, Cmolić je kazao da su se sve zaplene desile van Srbije jer je, kaže, fokus njihovog delovanja van teritorije Srbije.

- Radi se o bogatim evropskim državama, a Srbija im nije bila interesantna za te količine kokaina - rekao je Cmolić.

Kaže da u ovom momentu može da spomene inicijale vođa, a da je za sve ostalo nadležno tužilaštvo.

BONUS VIDEO: Milovan Brkić poziva na ubistvo Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)