IZBRISALI POTERNICU, PA TRAŽILI 300.000 EVRA? Policija istražuje povezanost Dijane Hrkalović i Slobodana Milenkovića zvanog Mali Senta

E. H.

22. 10. 2021. u 17:47

OPERATIVCI srpske policije u okviru predistražnih radnji koje se sprovode protiv nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović ispituju i njenu saradnju sa Slobodanom Milenkovićem, zvanim Mali Senta, bivšim načelnikom Službe za suzbijanje narkotika beogradske policije.

ИЗБРИСАЛИ ПОТЕРНИЦУ,  ПА ТРАЖИЛИ 300.000 ЕВРА? Полиција истражује повезаност Дијане Хркаловић и Слободана Миленковића званог Мали Сента

Foto Arhiva

U fokusu je "specifična" veza između njih i kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je išla dotle da su na osnovu njihovih zahteva nekim narko-dilerima "skidane" i poternice, i to za cenu od 300.000 evra!

Ponovo je, kako saznajemo, pokrenut postupak i utvrđuje se zašto je, navodno, Milenković dao nalog da se povuče poternica za narkodilerom Z. S., avgusta prošle godine, kojeg su naši istražni organi potraživali zbog šverca više desetina kilograma amfetamina i drugih vrsta sintetičkih droga.

- Taj čovek je radio za kriminalnu grupu Belivuka i Miljkovića - navodi izvor "Novosti" iz istrage.

Policija blokirala Kursulinu ulicu na Vračaru posle pucnjave, Foto Tanjug

 

- Drogu je proizvodio i rasturao za svoj i njihov račun. Napravili su dilove da u "biznis" ulažu zajedno. Jednog trenutka, međutim, kada su saznali da je za Z. S. sud raspisao poternicu, ponudili su mu da je "skinu". Ovaj narkodiler je to prihvatio, ali nije znao u tom trenutku koliko će to da ga košta.

Prema opertivnim podacima, koji se sada proveravaju, Belivuk i Miljković su zatražili od Milenkovića, a o svemu je bila obaveštavana i Hrkalovićeva, iako tada nije više bila u MUP, da se povuče poternica protiv Z. S. Po nalogu Milenkovića, kako je utvrđeno, to je u jednom trenutku i urađeno.

- Belivuk i Miljković su o tome odmah obavešteni i krenuli su da pritiskaju Z. S. da im da novac - ističe naš sagovornik.

- Govorili su da moraju da plate onima koji su to odradili. Tražili su u jednom trenutku 300.000 evra. Videvši da je vrag odneo šalu, Z. S. im je rekao da on te pare nema. Oni su ga dodatno pritiskali, a kada su videli da od novca nema ništa, bacili su Molotovljev koktel na kuću u kojoj su tada bili njegova žena i dvoje maloletne dece.

Iako u bekstvu, Z. S. je sa Belivukom i Miljkovićem održavao kontakt preko zaštićene aplikacije "Skaj". Koliko su bili bahati i imali moć u tadašnjim strukturama MUP Srbije, svedoči i podatak da su tražili da se protiv Z. S. ponovo raspiše poternica, jer "neće da plati". To je i urađeno, i opet po nalogu Milenkovića.

- O svemu je, naravno, iako više nije bila u policiji, obaveštena i Hrkalovićeva i sve vreme je bila u toku sa celom "operacijom" - kaže naš sagovornik.

- Ona i Milenković su bili u kontaktu, takođe, preko aplikacije "Skaj", a oboje su. navodno, istovremeno imali komunikaciju sa Belivukom i Miljkovićem.

Posebna radna grupa sada se bavi, pored ovakvih nezakonitosti, koje su činjene u vreme prethodnog ministra policije Nebojše Stefanovića, i "radom" operativne ekipe nazvane "Mangusta", koju je formirala upravo Hrkalovićeva. Tokom njihovog "istraživanja", ljudi koji su im bili u "fokusu", završavali su mrtvi na beogradskom asfaltu.

- Nije svako mogao da bude član "Manguste", već je ljude isključivo birala Hrkalovićeva - objašnjava naš izvor.

- Okosnicu su činili Dejan Milenković Bagzi, tadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode i Dragoslav Damjanović Coka, koga je on doveo, preporučio i spojio sa Hrkalovićevom. Damjanoviću je najbliži čovek bio Predrag Petrović, koga je on "povukao" u ovu radnu grupu. Posle njenog rasturanja, Petrovića je bivša državna sekretarka MUP prebacila u Žandarmeriju, i to u obaveštajce.

Inače, u MUP se sada istražuje i postupanje Damjanovića, koji je, prema operativnim saznanjima, preko "Skaja" bio u kontaktu sa Aleksandrom Šarcem (ubijen oktobra prošle godine u podzemnoj garaži Tržnog centra "Ušće"), ali i Strahinjom Markovićem, koji se vodi kao nestao od juna 2020. Sumnja se da iza oba događaja stoji kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića.

- Interesantan je podatak do kog smo došli, a to je izjava Veljka Belivuka da je Damjanović "najbolji operativac, koji ih je spasao par puta" - ističe naš izvor.

- Naravno, sada se proverava da li je to tako, jer je ova kriminalna banda znala na taj način, hvaleći nekoga, da usmerava pažnju i na pogrešne ljude.

Pritvor ostaje

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) odbilo je juče žalbu branilaca nekadašnje državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, koji su tražili da joj se pritvor ukine i omogući odbrana sa slobode. Njoj je pritvor određen zbog opasnosti da će uticati na svedoke.

Ciljani udari na firme

IAKO nije bio član "Manguste", jedan od najbližih saradnike Dijane Hrkalović bio je Darko Luković, koga je ona, kao i Dejana Milenkovića Bagzija, dovela iz Bezbednosno-informativne agencije.

Foto: Printskrin

Tekst potpisa

- Ona je Lukovića postavila na mesto načelnika Službe za borbu protiv korupcije - navodi sagovornik "Novosti" iz istrage. - Sada istražujemo prijave nekih firmi da su bili ciljano na "udaru" i da je reč o svojevrsnom "reketu". To je posebna tema na kojoj se trenutno radi.

Aleksić brani Malog Sentu

JEDAN od čelnika Narodne stranke, Miroslav Aleksić, ovih dana zdušno brani Slobodana Milenkovića (na slici), tvrdeći da je Senta bio na listi da ga ubiju Veljko Belivuk i Marko Miljković. To, međutim, nije tačno, jer je pronađena komunikacija između njih u aplikaciji "Skaj", koja govori o sasvim drugačijem odnosu.

Foto Arhiva

Inače, bivši načelnik za droge beogradske policije bio je svojevremeno povezivan i sa pucnjavom koja se dogodila u centru Beograda, 29. decembra 2019. godine. U prvo vreme je javljeno da je ranjen policajac, ali se onda ispostavilo da je pogođen narko-diler iz Novog Pazara S. D. (42). Oružani napad se dogodio u Kursulinoj ulici, oko 19 časova, prilikom primopredaje narkotika. MUP Srbije je tada saopštio da je ranjena osoba prevezena u Urgentni centar, a da policija obavlja uviđaj i traga za napadačem.

- Tamo je bilo i policajaca prilikom te pucnjave - navodi naš sagovornik.

- Ceo događaj je zataškan, a Milenković i još neki njegovi inspektori i tada su poligrafski testirani zbog čudne povezanosti sa nekim narko-dilerima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije