TENDEROM NAPUNILI DŽEPOVE! Istraga protiv osumnjičenih za navodne malverzacije u JP "Resavica"

E. H.

17. 06. 2021. u 21:06

PRED Tužilaštvom za organizovani kriminal u četvrtak su, nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, saslušani Marko Vuković, odgovorno lice Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", Vladimir Perović, odgovorno lice preduzeća "Rembas trans" DOO "Resavica" i Zoran Vučković, odgovorno lice "Imperijal kompani A3 plus" DOO iz Beograda, osumnjičeni da su malverzacijama u vezi sa ugovaranjem kupovine vozila i radnih mašina, oštetili "Resavicu" za oko 40 miliona dinara.

ТЕНДЕРОМ НАПУНИЛИ ЏЕПОВЕ! Истрага против осумњичених за наводне малверзације у ЈП Ресавица

Upravna zgrada “Resavice” / Foto Z. Gligorijević

Nakon saslušanja, zamenik tužioca je predložio sudu da im se odredi pritvor do 30 dana.

Vukoviću i Peroviću se, kako je u četvrtak saopšteno, na teret stavlja zloupotreba službenog položaja. Istraga protiv Vučkovića, koji je, inače, član Narodne stranke Vuka Jeremića i bio je finansijer stranke na poslednjim izborima, vodi se zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica.

Prema prijavi, sumnja se da su od maja 2018. do novembra 2020. godine, organizovali navodnu nabavku većeg broja autobusa i radnih mašina za potrebe preduzeća "Rembas trans" od preduzeća "Imperija kompani A3 plus". "Resavica" je preduzeću "Imperija kompani", kako se sumnja, na ime depozita, kao garancije za realizaciju navedenog posla, isporučila ugalj iz svog proizvodnog asortimana, uplatila novac i ustupila potraživanje od 47.591.172 dinara. Preduzeće "Imperija kompani A3 plus", navodno, nije izvršilo ugovorenu isporuku vozila i radnih mašina, već je isporučilo samo jedan autobus.

Na ovaj način, kako se sumnja, oštetili su "Resavicu" za 39.519.699 dinara i omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi preduzeću "Imperija kompani A3 plus" u iznosu od 24.519.699, kao i sticanje protivpravne imovinske koristi odgovornom licu ove firme.

Prema nezvaničnim podacima, modalitet dodeljivanja poslova Vučkoviću podrazumevao je raspisivanje tendera od strane "Resavice" i njenih ćerki firmi "Rembas trans" i "Đula"

d.o.o, radi nabavke osnovnih sredstava za rad i pružanje usluga, za šta su firme Zorana Vučkovića, kao kompenzaciju preuzimale ugalj. Navodno je sve to rađeno uz precenjivanje vrednosti usluga i cene sredstava i uz prioritetno preuzimanje većih količina uglja po povlašćenim cenama.

SASLUŠANjE SVEDOKA I VEŠTAČENjA

U NASTAVKU istrage, u Tužilaštvu će biti saslušani svedoci. Pored toga, biće dat nalog da se urade sva neophodna finansijsko-ekonomska veštačenja. Po okončanju svih potrebnih dokaznih radnji, Tužilaštvo će doneti odluku da li ima dovoljno elemenata za eventualno podizanje optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode