UPOZORENJE ZA GRAĐANE SRBIJE: Svi koji imaju "švajcarce" moraju ih zameniti do ovog datuma

B. Caranović

22. 05. 2021. u 07:20

SVI koji ne stignu na vreme da zamene istekle "švajcarce" osme serije za devetu mogu jedino da ih pošalju poštom Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Сви који имају швајцарце морају их заменити до овог датума

Foto: N. Fifić

U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je 31. maj rok kada banke moraju da joj dostave prikupljeni nevažeći novac od građana, pa je očekivano da bankari klijentima ranije obustave zamene, već za nekoliko dana. Problem je što u praksi mnoge filijale i ranije ne primaju istekle pare.

Do sada je centralna banka zamenila 85 miliona "švajcaraca", od čega je za 9. seriju zamenjeno oko 30 miliona, dok su za ostatak od oko 55 miliona franaka, bankama dale devize. Apelovali su na sve banke da "švajcarce" menjaju bez provizije, da ih do kraja maja preuzimaju besplatno od građana, ali priznaju da se u praksi nisu sve odazvale. Zato upućuju građane koji ne stignu da promene na vreme novac van opticaja, da pošalju novčanice poštom u Švajcarsku.

- Probao sam prvo da zamenim novac u svojoj banci, ali pošto su mi tamo nudili zamenu uz proviziju, pokušao sam u nekoliko menjačnica i još tri različite banke, ali ni u jednoj nisu hteli da zamene istekle franke - rekao nam je čitalac iz Kragujevca.

Zvanično filijale i menjačnice tvrde da bez problema prihvataju istekle novčanice švajcarskog franka i menjaju za nove. Tvrde da poslednjih dana imaju mnogo više ovakvih zahteva, što je tipičan primer da se prave gužve zbog obavljanja obaveza u poslednji čas.

- Gotovo svakodnevno menjamo "švajcarce" iz povučene osme serije za važeću devetu. Krajnji rok do kog poslovne banke mogu da zamene osmu za devetu seriju pod istim uslovima kod Narodne banke Srbije je do kraja meseca, tako da će klijenti moći još narednih nekoliko dana da menjaju novčanice bez plaćanja provizije. Navodna nemogućnost klijenata da zamene novac najverovatnije je bila uslovljena samo trenutnim nedostatkom novčanica u ekspozituri - ovako su nam odgovorili bankari. - Može da se dogodi da u nekom momentu filijala ne raspolaže traženim novcem, pa klijent popunjava formular i dolazi po novac u dogovoreno vreme.

Banke, prema preporuci NBS, mogu da zemene istekle pare, prime ih na devizni račun, a zatim ih, po pribavljanju devete, opticajne serije, isplate ili otkupe za dinare. Od početka juna građani će moći da menjaju vanopticajne novčanice švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje to i dalje budu želele. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice koje su primile počev od 30. aprila.

BANKE ODLUČUJU

- POJEDINE banke ne zamenjuju franke ili menjaju pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova, poput otvaranja deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva - kažu u NBS. - U skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

ŽIKA IMA OGROMNU PENZIJU: Službenik tri puta proveravao - nije mogao da veruje kada je video brojku