POTPISAN UGOVOR ZA GASNI INTERKONEKTOR - Mali: Izuzetno važan projekat za građane Srbije (VIDEO)

Novosti online

20. 05. 2021. u 11:11

FINANSIJSKI ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska potpisali su danas u Vladi Srbije ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov.

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР - Мали: Изузетно важан пројекат за грађане Србије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug


Potpisivanju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
 

Mali: Gasni interkonektor obezbediće dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstva


Ministar finansija Siniša Mali obratio se javnosti nakon potpisivanja sporazume.

- Ovo je izuzetno važan projekat za građane Srbije. Obezbediće ne samo sigurno snabdevanje gasom, već ćemo tako i diverzifikovati rute snabdevanja gasom. On ujedno treba da doprinese i rastu našeg BDP-a, rastu naše ekonomije - rekao je Mali i podsetio da je ovo projekat u okviru plana "Srbija 2025".

Mali je istakao da je ovo jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

- Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstva, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa - rekao je Mali.

Istakao je da je ukupna vrednost projekat 85,5 miliona evra, da je od toga 25 miliona evra kreditna linija EIB-a, 49,5 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Srbija iz budžeta.

Foto: Tanjug

 

Mali je naveo da će dužina cevi na teritoriji Srbije iznositi 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa.

Izrazio je nadu da će parlament ubrzo ratifkovati taj ugovor i da će se krenuti u realizaciju projekta.

Ministar je kazao da je drugi razlog zbog kojeg je značajan taj projekat - diverzifikacija rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imaće i drugu rutu.

Podsetio je da je taj projekat i deo investicionog plana “Srbija2025”, da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, ali i da će doprineti rastu naše ekonomije i BDP-a.

Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra za finansiranje tog projekta potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije.

Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda.

 

Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora.

Foto: Tanjug

 

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

Početak gradnje se očekuje krajem ove godine, a planirani kapacitet gasovoda Niš - Dimitrovgrad je 1,8 milijardi kubika godišnje, u planu je da bude operativan 2023. godine.

Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)