NAŠEM TRŽIŠTU NEDOSTAJU JEFTINI STANOVI: Na cene nekretnina, utiče i spora legalizacija, u kojoj su zarobljene hiljade odavno završenih zgrada

B. Ca. - S. B.

13. 05. 2021. u 11:43

CENE kvadrata u Srbiji rastu iz meseca u mesec. Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečan kvadrat starogradnje, na nivou čitave zemlje, koštao je 1.000 evra, dok je u novogradnji bio 335 evra skuplji.

НАШЕМ ТРЖИШТУ НЕДОСТАЈУ ЈЕФТИНИ СТАНОВИ: На цене некретнина, утиче и спора легализација, у којој су заробљене хиљаде одавно завршених зграда

Foto Tanjug

Iznosi u prestonici su značajno veći - najskuplji kvadrati su se prodavali i za - 9.194 evra.

Pojedini veruju da bi tržište krenulo u drugom pravcu kada bi se ubrzala legalizacija, a u promet se vratili izbačeni stanovi.

Zakonom o planiranju i izgradnji zabranjena je prodaja nelegalnih objekata. Sa tržišta su tako novembra 2018. godine isključene hiljade kvadrata bez dozvole.

- Legalizacija bi oslobodila i aktivirala značajnu ponudu stanova - ističe Goran Rodić iz Građevinske komore.

- Mnogo je sagrađeno nelegalno. Legalizacija je zapela i to ide u prilog novim investitorima, koji imaju odobrenja. Nelegalni kvadrati nisu u prometu. Milijarde evra vredne nekretnine sada nisu u ponudi. Kada bi se to oslobodilo, došlo bi do značajno veće ponude i cene kvadrata bi pale.

Papire dobilo 289.005 jedinica

POPIS nelegalnih objekata u Srbiji je pokazao da je stambenih skoro milion - 975.822. Gledano u procentima, skoro ih je polovina - 47 odsto. I još jedan odsto čine stambeno-poslovni objekti. A legalizacija nije na zavidnom nivou. Dosada je izdato ukupno 289.005 rešenja o ozakonjenju.

- Vodi se zbirna evidencija o broju izdatih rešenja o ozakonjenju, bez obzira na vrstu i namenu objekata, koja prema dostavljenim podacima jedinica lokalnih samouprava za mesec mart ove godine iznosi 289.005 izdatih rešenja - rekli su nam u Ministarstvu građevinarstva.

Slično smatraju i posrednici u prodaji nekretnina. Iako se čini da gradilišta niču na sve strane, mala je ponuda za prosečne kupce u Srbiji.

- Legalizacija stambenih kvadrata bi rasteretila malo tržište nekretnina - smatra i Predrag Dević iz "Beoagenta".

- I dalje je više kupaca nego stanova. Sve dok je tako, cene će rasti. Kada bi se ubrzala legalizacija, smanjio bi se pritisak na tržište. Gradi se, ali nisu to sve kvadrati dostupni prosečnom kupcu. Prosečan kupac i ne razmišlja o Beogradu na vodi i drugim ekskluzivnim naseljima i zgradama. Ne razmišlja o kvadratima od 2.000 do 3.500 i više evra. I to je baš to što nedostaje. U Beogradu su to Zvezdara ka Mirijevu, Žarkovo, kvadrati koji su jeftiniji. Legalizacija bi povećala ponudu takvih stanova. Pad cena ne bi odmah bio veliki, ali bi se polako osetio. Inače, na svakih nekoliko meseci cene kvadrata porastu za po nekoliko procenata.

Te 2018. godine prosečna cena starogradnje u Srbiji je iznosila 900 evra, a godinu kasnije 950 evra. Novogradnja je sa 1.180 evra po kvadratu porasla na 1.320, do sadašnjih 1.335 evra.

Novi, skupi, stanovi uticali su i na vrednost ukupnog prometa - 3,6 milijardi evra je vredeo 2018, 4,1 milijardu godinu kasnije, a 4,2 milijarde evra lane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!