PREDSEDNIK SAOPŠTIO VAŽNU VEST: Definitivno je - ove godine privredni rast i više od šest odsto!

Tanjug

24. 04. 2021. u 14:16

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država neretko uzima novac na finansijskom tržištu, ali da se najveći deo tog novca koristi za refinansiranje dugova prethodne vlasti i poručio da javni dug ove godine neće preći 60 odsto BDP-a, kao i da će privredni rast biti i više od šest odsto.

ПРЕДСЕДНИК САОПШТИО ВАЖНУ ВЕСТ: Дефинитивно је - ове године привредни раст и више од шест одсто!

Foto: N.Živanović

Na pitanje novinara da li se država zadužuje da bi mogla da finansira treći paket pomoći građanima i privredi i kako komentariše to što pojedine novine postavljaju pitanje odakle taj novac da li će se zadužiti građani i buduće generacije, Vučić kaže se prethodna vlast zaduživala sa kamatom od 7,5 odsto na pet godina, da je u najboljem interesu države da uzme kredit na 12 godina uz kamatu od 2,5 odsto.

- Time refinansiramo dug i deo toga odvajamo za potrebe, pri čemu morate da vodite računa da nijednog sekunda ne pređete nivo duga od 60 odsto BDP-a - naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da je kada je postao predsednik vlade država imala javni dug od 78 odsto BDP-a, kao i da je ova vlast uspela da spusti dug na 52,5 odsto, koji je sada oko 58 odsto zbog kovida.

Predsednik napominje da je u mnogim razvijenim zapadnim zemljama dug već i od 100 odsto, a u Srbiji ispod 60 odsto.

Kaže da je imao razgovore sa predstavnicima MMF-a, koji su bili zadovoljni srpskim finansijama.

- Jedina primedba koju su imali je - zašto toliko para trošimo na vojsku. Više nijednu primedbu nisu imali. Za sve pakete koje smo imali sa MMF-om samo su čestitali, za način na koji držimo stabilnost javnih finansija, nivo javnog duga, MMF za koji znate koliko je strog. Prethodna vlast je 2011. ''izbacila'' MMF, jer su samo razmišljali o izobrima, dok mi, otkada sam postao predsednik vlade, imamo jedan, drugi ili treći tip aranžmana sa MMF-om, da bismo imali kontrolu, da ne potrošimo više od onoga što možemo i da ne ostavljamo budućnost naše dece na nesigurnom tlu - naglasio je Vučić.

Poručio je da je obaveza država da do kraja godine drži stopu javnog duga do 60 odsto BDP-a, uz rast koji će biti šest i više od šest odsto.

To će značiti ne malo povećanje plate i penzija, dodao je Vučić i napomenuo da taj rast i dolazi od izgradnje fabrika i razvoja infrastrukture.

- Mi 1. maja krećemo u izgradnju Fruškogorskog koridora. Za dva dana odvajamo celu levu stranu autoputa na obilaznici oko Beograda, na sektoru 4, između Ostružnice i Orlovače - dodao je Vučić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a