MILIONI ZA MREŽU U SELIMA: Kredit EBRD ua širokopojasnu infrastrukturu

B.Caranović

28. 01. 2021. u 15:07

Evropska banka za obnovu i razvoj potpisala je sa Vladom Srbije ugovor o kreditu od 18 miliona evra za projekat širokopojasne mreže u ruralnim područjima i ugovor o donaciji od 1,7 miliona evra koju su obezbedili bilateralni donatori iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

МИЛИОНИ ЗА МРЕЖУ У СЕЛИМА: Кредит ЕБРД уа широкопојасну инфраструктуру

Foto: "Novosti"

To će omogućiti Srbiji da finansira dizajn i izgradnju optičke širokopojasne infrastrukture u ruralnim regionima zemlje, saopštila je EBRD.

Tako će 90.000 domaćinstava i 600 škola i javnih institucija u ruralnim područjima u Srbiji dobiti pristup brzom širokopojasnom internetu zahvaljujući projektu digitalizacije Vlade Srbije koji podržavaju EBRD i bilateralni donatori u okviru WBIF.

Kako je navedeno, zahvaljujući tom projektu biće poboljšan pristup obrazovanju i informacijama za učenike i ljude u ruralnim podrucjima.

Projekat je deo inicijative za promociju digitalizacije kao pokretaca ekonomskog rasta i pozicioniranje zemlje kao sredista za razvoj IT sektora.

Trenutno je samo 69 procenata ruralnih srpskih domaćinstava povezano sa fiksnim širokopojasnim mrezama, u poredenju sa 85 procenata u urbanim sredinama (na osnovu podataka iz 2019. godine).

Ovaj jaz značajno otežava pristup ekonomskim mogućnostima velikom delu stanovništva, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ukazuju da su mere karantina zbog pandemije kovida 19 širom sveta pokazale da je brzi internet presudan za rad od kuće, nastavak obrazovanja, pristup medicinskim i finansijskim uslugama ili jednostavno održavanje komunikacije sa spoljnim svetom.

Čak i pre pandemije koronavirusa, nedostatak širokopojasnog interneta za seoske škole identifikovan je kao rastući problem za Srbiju pošto četvrtina svih učenika pohađa škole u seoskim sredinama.

Poslednjih godina, kako je navedneo, rast upisa u ruralnim regijama nadmašio je rast u svim ostalim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!